Recycling centre

Recycling centre

Architect
Meixner Schluter Wendt
Location
Frankfurt, Germany
Project Year
2003
Category
Factories

Recycling centre

Meixner Schluter Wendt as Architects

The Werkstatt Frankfurt is moving its recycling centre to a site in the western part of the city. Here, there are old industrial buildings, an extensive courtyard area and an administration building dating from the 1960s. The first task was a structural classification of the overall operation and the development of an optimised functioning plan for the complex disposal units of the recycling centre. The operation has to be established in the existing buildings at the lowest possible cost. The central feature of the plant is an old industrial hall (steel construction) which will be largely occupied with the recycling of “white and brown” electronic equipment with the necessary delivery and container areas.


This hall will be refurbished with simple means to meet modern technical requirements and extended. The plant will be enclosed by two new „end buildings“ erected as solid structures and these end buildings are also the entrances to the plant: The personnel building with changing rooms and a waiting/rest area represents the entrance for persons/ the loading ramp is the entrance for goods and the materials for disposal. In spite of the considerable restrictions due to the existing industrial hall and the high cost pressures, the building is characterised by a sculptured appearance concept. These end buildings appear as boxes / cuboids with punched holes and recesses in accordance with the various use requirements which are created by a plastic presence and figurative recognisability. This corresponds with the subtle association of the end buildings with the structure of technical devices (which are disassembled, repaired or disposed inside the building).


Outside, the building is characterised by the dark grey plaster façade of the end buildings and the grey-black trapezoidal sheet metal of the projecting roofs at the sides of the central assembly hall. This colouring forms a calm and sober background for all the inherent dynamism of the assembly and storing processes - with the recycling objects placed in large wire baskets and containers immediately outside the building. Inside, the dark outer colouring is contrasted with light colours and a „light-filled“ room atmosphere. Here too, the architectonic space is superposed by the assembly and storing of the recycling objects. After the completion of the recycling centre, the overall site at this location offers further potential for additional building structures.

Share or Add Recycling centre to your Collections
Project Credits
Shotwell
next project

Shotwell

Private Houses
San Francisco, CA, USA - Build completed in 2015
View Project