Redwood Yatomi DC "KLÜBB" area

Redwood Yatomi DC "KLÜBB" area

Architect
Takato Tamagami
Location
Yatomi City, Aichi, Japan | View Map
Project Year
2018
Category
Primary Schools

Secondary Schools
Masaya Yoshimura
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
PlasteringABC Trading
PlasteringSPEC
Russian birch plywoodTetsuya Japan
Cork flooringToa-Cork
Aluminum sashYKK AP

Product Spec Sheet
Plastering
Plastering
by SPEC
Russian birch plywood
Cork flooring
Aluminum sash
by YKK AP

Redwood Yatomi DC "KLÜBB" area

Takato Tamagami as Architects

□KLÜBB Area

The rapid growth of the e-commerce market has prompted the development of large-scale leased logistics facilities throughout the country, targeting various industries including online retailers, freight companies, and manufacturers. The client, who has been developing a number of logistics facilities, decided to steer away from building efficiency-oriented facilities, and instead create new facilities based on the concept of "human-centered design." This series of projects, branded as the "KLÜBB Area," is about creating areas for employees in the logistics facilities that include a daycare center, stores, and rest lounges, aiming at providing a comfortable and human-centered work environment. We have been involved in the design of the KLÜBB Area projects from the beginning,and the Redwood Yatomi DC KLÜBB Area is the fourth in the series, following the Redwood Nanko DC1 (completed in 2016), Redwood Nanko DC2, and Redwood Fujiidera DC. 

photo_credit Masaya Yoshimura
Masaya Yoshimura
photo_credit Masaya Yoshimura
Masaya Yoshimura

□Zigzag Wall
In previous projects, the lounge was located on the top floor with a good view, while the childcare center on the first floor for the convenience of daily commuting. In this project, the space that extends from the main entrance to the southwest corner on the first floor, which occupies 10m x 10m x 5 spans, was devoted to the KLÜBB Area including both the lounge and the childcare center.Our idea was to envelope the entire area with a zigzag-shaped wall with openings in various directions in order to enhance the connection between the childcare center, store, and connect the interior to the surrounding landscape.The zigzag wall continues from the outside to inside, changing from a partition between the store and the lounge to a bench, to a partition of a small room with a raised floor, and finally to an exterior wall of a childcare center. It allows people to freely enter and exit the building, while generating a sense of visual expansion.A playground is located in front of the childcare center, and a terrace and plaza are located in front of the entrance of the lounge. They are positioned in such a way that they can easily access each other while separating the areas for children and adults. The lounge, plaza, and terrace are designed as a place for parents to mingle with each other after picking up their children, as well as a lively gathering place interconnected with the store and daycare center.  

photo_credit Masaya Yoshimura
Masaya Yoshimura
photo_credit Masaya Yoshimura
Masaya Yoshimura

□Lingering in the Shade / Expression of Shadows
The exterior space of the huge warehouse offers little shelter from the sun and rain, and offers a view across great distances. It transcends a human scale and often exudes an eerie atmosphere.Zigzag-shaped terraces with eaves, bay windows, and recessed windows of this building create shady areas where people can comfortably linger.In the lounge, chairs and tables are arranged along the zigzag wall in such a way that people's eyes do not directly meet, to bring a sense of privacy and comfort in each place.The sculptural shadows created by the zigzag wall are abstract and in clear contrast to the flat exterior appearance of the facility, giving the facade a distinct expression that immediately identifies it as shared amenity spaces. Large and small windows directed at various angles bring impressive natural light inside during the day, and illuminate the facade to reveal the presence of people inside at night.

photo_credit Masaya Yoshimura
Masaya Yoshimura
photo_credit Masaya Yoshimura
Masaya Yoshimura

Read story in DeutschPortuguêsEspañolFrançais and Italiano

Featured Projects
Latest Products
News
New Singer Museum wing by Bedaux de Brouwer Architecten offers a balanced experience of art, architecture and garden
22 May 2022 News
New Singer Museum wing by Bedaux de Brouwer Architecten offers a balanced experience of art, architecture and garden

In Tilburg, NL, the new Nardinc wing of the Singer Museum by Bedaux de Brouwer Architecten houses th... More

Al Naseej Factory: A woven architecture that celebrates local craftspeople
22 May 2022 News
Al Naseej Factory: A woven architecture that celebrates local craftspeople

Located in Bani Jamrah, Bahrain, the Al Naseej Factory by Leopold Banchini is a textile weaving faci... More

Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years
20 May 2022 News
Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years

The neoclassical building was built between 1850 and 1855 to a design by Johannes van Maurik as a na... More

82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects
20 May 2022 News
82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects

In addition to restoring the original Museum Arnhem building, complete with characteristic historic... More

Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa
19 May 2022 News
Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa

A sequence of open spaces with a gradual degree of intimacy allow residents to move gently from the... More

Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion
19 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion

The largest project completed by Baumschlager Eberle Architekten in Europe to date, the new Montagne... More

Find products by looking at inspirational projects
18 May 2022 Inside Archello
Find products by looking at inspirational projects

Archello’s new Inspiration guide is the world’s first and largest reference guide with a... More

Artlist office design celebrates creativity while emphasizing work, efficiency, and collaboration
18 May 2022 News
Artlist office design celebrates creativity while emphasizing work, efficiency, and collaboration

For busy Israel-based technology company Artlist, designers Switchup created an office concept that... More