Reflected Topography - BRGT, Bengaluru

Reflected Topography - BRGT, Bengaluru

Architect
Collaborative Architecture
Location
BGRT Bengaluru, India | View Map
Category
Offices

Reflected Topography

Collaborative Architecture as Architects

The project is a skilful response by the architects to the client’s rather, complex brief to design a multi-functional Public Space, which could include variety of programs like relaxing zone, waiting zone, transition zone, and also a place where intimate and private meetings could happen.


What could a typical Office Lobby be? Could it be more than a reception space and trigger meaningful social interactions? Could it be more than a signature space, where the architects showcase their design skills and, the clients reiterate their corporate influence? What could be the strategies for a successful public space design in a highly secured and controlled campus? – These were few key issues Collaborative Architecture addressed at outset of design process.


The aspiration of the client, who is patron of good designs, made the design process challenging, and according to the architects, pushed the boundaries of innovation, that set a bench march for Public Space Design by its out of the box design and sustainability agenda (The project is Platinum LEED Certified)


The lobby is dominated by a central column, which supports the waffle slab system that spans across 32 m X 32 m space, with a height of 9m.The front facing sides have structural glazing and the sides on the back are stacked with services and toilets.


The Central column became the axis for spatial orientation. The lighting design plays the lead role in the overall architectural identity, and the project succeeds in effortlessly merging the lighting design and architectural space into a unified whole. The project is unique in that sense, to make the architectural lighting as the Raison detre, and the space definer, not just in stylistic terms, but in terms of tectonic manipulation of the neutral space.


The central column anchors the spatial disposition and in the vast lobby. The architectural lighting has been conceived as foliage which stems from this anchoring element. The column has been clad with Corian panels, with special details to have access for maintenance and service. The seating cluster, again specially designed for the project triggers social interactions, and creates an undulating topography of contoured volume at the eye level, in a way complementing the undulating pattern on the ceiling. The Strip light, highlights along the bottom of the sofa clusters creates a dynamic pattern and goes as an integral part of the overall design.


The waffle slab system, which is the most dominant part of the space, left exposed to highlight the structural clarity of the space- one of the earliest design decisions which paid dividends. The pattern of the waffle system acted as the spring board for the design of the customized lighting, which resulted in a highly dynamic space- reflecting the geometry of structural system- the REFLECTED TOPOGRAPHY.


The cantilevered meeting rooms are added to the existing mezzanine slab to accommodate private meeting rooms. The Lobby has 5 such private meeting rooms, where 4 are located at the mezzanine level as added cantilevered units projecting into the atrium space.


The lobby functions nearly 18 hours a day, the project is equipped with BMS with Dali ballasts for Day Light Harvesting. The expansive glazing on two sides allow ample amount of daylight during any season, making the system utilize minimal energy in day time.


LED based light sources have been used for the project. Customized Fabric lights has 1200 long LED tubes, the passage spaces have 600 & 1200 LED panel lights and 5W LED Spots and the waffle has 600 X 600 LED Panel Lights to supplement the customized lighting and to create a pattern in the waffle, which complement the configuration of the fabric lights.

Featured Projects
Latest Products
News
Suspension House by Fougeron Architecture dramatically spans a creek and waterfall running between lush California hills
5 Dec 2022 News
Suspension House by Fougeron Architecture dramatically spans a creek and waterfall running between lush California hills

Immersed in a beautiful and hilly California landscape, Suspension House by Fougeron Architecture is... More

IUA develop a dynamic series of passageways and bridges for a new business school in response to the specific climate of a Mexico site
5 Dec 2022 News
IUA develop a dynamic series of passageways and bridges for a new business school in response to the specific climate of a Mexico site

Located in the northern part of Mérida (Mexico), The School of Business and Banking (EBC) by... More

Renesa designs a Delhi eatery in a striking material palette of terrazzo and terracotta
2 Dec 2022 News
Renesa designs a Delhi eatery in a striking material palette of terrazzo and terracotta

Tucked in a former Indian restaurant in a premium shopping mall in Saket, Delhi, ‘Rosie and Ti... More

Top 10 residential table lamps
2 Dec 2022 News
Top 10 residential table lamps

Residential table lamps provide direct or indirect lighting to highlight areas of activity within la... More

Hidalgo Mira Arquitectura restore the historic Godelleta tower in Valencia, Spain
30 Nov 2022 News
Hidalgo Mira Arquitectura restore the historic Godelleta tower in Valencia, Spain

Estimated to be built between the period of 11th and 13th centuries, the Godelleta tower is a Buildi... More

Stilt Studios unveil prefab treehouse hospitality units overlooking the lush rice fields of Bali
30 Nov 2022 News
Stilt Studios unveil prefab treehouse hospitality units overlooking the lush rice fields of Bali

Set amidst the coastal village of Canggu, Treehouse Studios is Stilt studios' newest hospitality add... More

Sterck’s new showroom revives the glory of the industrial heritage of Aalst, Belgium
30 Nov 2022 News
Sterck’s new showroom revives the glory of the industrial heritage of Aalst, Belgium

Formerly a weaving mill repurposed into a Tupperware plastic factory and recently transformed into a... More

Casa TO by Ludwig Godefroy is an experiential retreat on Mexico's Pacific coast
30 Nov 2022 News
Casa TO by Ludwig Godefroy is an experiential retreat on Mexico's Pacific coast

Nestled amidst a land of golden sunsets, with unparalleled vistas of the sea, sand and cliffs, in La... More