Rehabilitation of the old railway station of Burgo

Rehabilitation of the old railway station of Burgo

Architect
Contell-Martínez Arquitectos
Location
Burgos, Spain | View Map
Project Year
2016
Category
Train stations

Cultural Centres
Mariela Apollonio

Rehabilitation of the old railway station of Burgos

Contell-Martínez Arquitectos as Architects

The construction of the railway network and the travelers station by the Company of “Northern Railroads”, at the beginning of the Twentieth cen-tury, was a significant event for the city of Burgos due to the relevance of the equipment and the significance for the city planning, importance that, however, was lost with the passage of the years till its total ab-andonment.


The project aims to rehabilitatethe Old Railway Station to accommodate a recreational and leisure programmeintended primarily for children and youth. The intervention extends, on one side,over the Station Square (former Travelers Courtyard) as a pedestrian and relationship space and, on the other side, a boulevard that is today where the railwaysused to be.


In order to contextualize and integrate the building, a new pergola is built adapting its shape to this new boulevard. It serves not only as a transition between the scale of the building and the green area but also it remains to the great iron and glass marquee that protected the rail-ways and the platforms. This pergola serves now as support for the cafe as well asit dilutes the boundaries of the building in relation with the westside wooded area.


The intervention proposed in the Travelers Building seeks to recover its essence, adapting the construction to the new intended use. This is achieved by reinterpreting in depth the spatial whole conception, as well as the physical and visual relationship between the parts that character-ize it as an architectural piece.


The building is structured along a linear axis and is divided into the different areas requested in the program: In the east wing, the child-ren's area; in the west one the restaurant and cafe area; in the access space, at the old mezzanine level, the administration and on the first floor, the youth area. Finally, the three towers are joined through walk-ways with stairways at the ends.


The core of vertical communications and services is strategically built in the central body, this allowsthe individual use of the different building areas without the need to duplicate communication elements or toilets, while allowing facilities concentration.


In the access to the building from the Travelers Courtyard, the original space is recovered thanks to two canopies that penetrate in the building, which also serves as windbreaks. These define the access point and the original geometry by reinterpreting that element.


Inside, loading walls are cut down on the ground floor to achieve a fluid space and to get visual continuity between the different bodies. At the same time, the mezzanine slab, which was executed with little fortune in the middle of the twentieth century fragmenting the original height of the ground floor space, is completely eliminated. This level is only par-tially recovered at the access, after crossing a threshold with the orig-inal height of the Train Station, which achieves a compression of the space prior to accessing to the lateral bodies.


New structural porches are generated according to the rhythm of the ex-isting walls in order tosupport the new slabs and aisles roofs. The upper spaces of the towers are communicated by walkways, whichare partially supported by the towers loading walls andpartially hung from the struc-ture porticoes of the aisles roofs. At the same time the towers original structure, that was hidden, is discovered. The totality of the roofs is replaced by restoring the original slopes and the black ceramic tiles.


All the existing interior linings are removed, exposing the brickworks and stoneworks. This operation, necessary for the rehabilitation of the walls, allows to clearly differentiate the existing parts of the building from the new ones.


The different operations carried out in the building (structure, facili-ties, new elements location,...) have, among others, the function of enabling flexible spaces and partitions, capable of evolving over time in a simple way.

Read story in Español

Project Credits
Products used in this project
Product Spec Sheet

ElementBrand
Acoustic Ceiling SolutionKnauf AMF
ManufacturersInvestwood
Product Spec Sheet
Acoustic Ceiling Solution
Manufacturers
Featured Projects
Latest Products
News
The Pitch by Mark Odom Studio repurposes shipping containers to form a vibrant new hub for Austin, Texas
6 Jul 2022 News
The Pitch by Mark Odom Studio repurposes shipping containers to form a vibrant new hub for Austin, Texas

Located in Austin, Texas, The Pitch is a new hospitality and entertainment complex made from shippin... More

Chalet D by monovolume architecture + design brings new life to alpine architecture
6 Jul 2022 News
Chalet D by monovolume architecture + design brings new life to alpine architecture

Located in the Austrian Alps, Chalet D is a family holiday home that includes a spa area. Modern and... More

The Natural Pavilion by DP6 architectuurstudio responds to key land-use challenges in the Netherlands
4 Jul 2022 News
The Natural Pavilion by DP6 architectuurstudio responds to key land-use challenges in the Netherlands

Designed for the Floriade 2022 Expo, The Natural Pavilion by DP6 architectuurstudio is a nearly 100%... More

Sonoma home by Mork-Ulnes Architects is defined by a strong concrete structural framework
4 Jul 2022 News
Sonoma home by Mork-Ulnes Architects is defined by a strong concrete structural framework

Overlooking the vineyards of California’s Sonoma landscape, the Frame House by Mork-Ulnes Arch... More

Top 10 Trending Tiles
4 Jul 2022 News
Top 10 Trending Tiles

From bathroom walls to flooring for living spaces, tiling provides a durable, easy-to-maintain finis... More

BIG unveils a playful, wooden, colourful factory for Vestre in the middle of the Norwegian woods
3 Jul 2022 News
BIG unveils a playful, wooden, colourful factory for Vestre in the middle of the Norwegian woods

In Manor, Norway, The Plus is a new furniture factory by BIG for furniture manufacturer Vestre. Inco... More

RH+architecture develop an intriguing urban infill strategy for a Paris neighbourhood
3 Jul 2022 News
RH+architecture develop an intriguing urban infill strategy for a Paris neighbourhood

In the 11th district of Paris, the architecture of the neighbourhood has a spontaneous feel characte... More

Poppodium Nieuwe Nor offers a new landmark and hub for new music in the Netherlands
29 Jun 2022 News
Poppodium Nieuwe Nor offers a new landmark and hub for new music in the Netherlands

  In the city center Of Heerlen, Poppodium Nieuwe Nor by diederendirrix is a unique new landma... More