REHABILITATION OF THE "PÓSITO DE CANILES"

REHABILITATION OF THE "PÓSITO DE CANILES"

Architect
García Bueno Arquitectos
Location
Caniles, Granada, Spain | View Map
Project Year
2022
Category
Warehouses

Cultural Centres
Fernando Alda Fotografía
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
FlooringForbo Flooring Systems
WindowsAGC Glass Europe
Climate ControlAirlan
Pipelines & CasesAliaxis Group
CablesAscable Recael
CanizoCanizo Andalucia

Product Spec Sheet
Windows
Climate Control
by Airlan
Pipelines & Cases
Cables
Canizo

REHABILITATION OF THE "PÓSITO DE CANILES"

García Bueno Arquitectos as Architects

Brief historical review
The Caniles’ granary is an elementary storage building from the 18th century (1768 data graphed on the foundational brick located in the existing vaults). The existing grain distribution channels presented issues in some regions, which is why the state, to solve this situation, in 1756 declared the freedom of prices and the free circulation of cereals, which incurred into a rise of the construction of new grain stores, and thus allowing the distribution of grain among the less affluent classes of society at times of greatest scarcity. In the spatial emptiness of the facility, in presence of a dense log beam and an oversized space, the spectator's surprise is assured. This great pantry is nothing more than a powerful air space that saves humidity, a volume defined by thick ventilated walls to store grain and regulate the city's hunger.

photo_credit Fernando Alda Fotografía
Fernando Alda Fotografía

Typological Description

It is an isolated building, which occupies part of the corner of a block, thus it faces two streets and a patio at the back, with its main access through Pósito street. It has a rectangular floor of 31.00 by 12.50m and a maximum height of 11.00m.

photo_credit Fernando Alda Fotografía
Fernando Alda Fotografía

It is structured around a central part, initially higher, generating a compositional symmetrical axis, with the two lateral wings. In the central part is the main door whose doorway is simple, with an elliptical arch, alfiz and pilasters with a Bourbon coat-of-arms and a window above it. Behind that door there is a vestibule that distributes the different spaces. This is crowned by a four-sided roof, at the top of which is a weather vane sits, already restored. The building went through various modifications over time that have hidden its typology. These alterations have been emerging while the building was used for other functions.

At first, as more space was needed, the left side nave was increased in height, rising even above the main entrance body that articulates the two naves, dividing itself into two bodies, by means of an intermediate floor.

photo_credit Fernando Alda Fotografía
Fernando Alda Fotografía

Functional description
The building was conceived as a warehouse for perishable agricultural products, for which storage areas were raised from the ground to preserve the products from humidity. This was accomplished by obtaining an upper level of the building's ground by means of its elevation based on cannon chambers. From the remains found and after reading it, it has been possible to verify that initially it had two functional areas. One of an administrative nature that occupied the central body. This area is the entrance hall where the control of the material to be stored was produced, giving way to the storage area that is located in the back and in the side ships to this. The central body is divided into two floors connected by a staircase that is located on one of its sides, which connects with the room of the butler responsible for the Granary.

photo_credit Fernando Alda Fotografía
Fernando Alda Fotografía

The nave located in the left wing, originally of the same length as the right wing, was enlarged in its dimensions, expanding, and rising above the main body where the compositional axis of the building is located, changing both the image and the exterior volume of the Granary. These are volumes that are relatively set in the global vision of the property. All these changes are manifested in the facade, with the formalization and execution of the new openings together with the modification of the surrounding urban fabric. Afterwards, the original structure is altered, but this time in a crude and traumatic way, since the building had an intermediate slab and an added access staircase on its left side. In addition to these primary functions, other functions were later concentrated in the rooms on the left wing: a public meeting space, school, theater, etc.

photo_credit Fernando Alda Fotografía
Fernando Alda Fotografía

Intervention
Starting from the initial idea of Antonio Jimenes Torrecillas and as a tribute to his worth as an architect, we have tried to add our professional experience in the knowledge of heritage and the trade that gives a long career in the field of architecture, to transform the initial approach, without losing sight of the architectural virtues that he was able to see in the building, hoping that Antonio would share our decisions.

photo_credit Fernando Alda Fotografía
Fernando Alda Fotografía

The intervention strategy goes hand in hand with the significant elements, both physical and symbolic, that gives value to its biography and the evolution of its construction phases, its successive uses and the primitive void that was the raison d'être of this construction. The idea is that the viewer can understand part of the transformation process of the building and its spatial recovery.

photo_credit Fernando Alda Fotografía
Fernando Alda Fotografía

At all times there are references to this volumetric transformation or use, with nuances in the finishes of the walls or with the remains of previous stages (paintings, wrought iron, textures, etc.) but without losing the idea of the whole, playing The treatment of light plays a decisive role, together with the textures and finishes.

photo_credit Fernando Alda Fotografía
Fernando Alda Fotografía

That is why the building strips itself of additions and recovers its height through a coalition between structures, where each trunk supports what is necessary to solve the spatial slenderness, highlighting the glass sheet that emphasizes, even more if possible, the permanent value of the matter and personality of each of these singular trunks. Artificial light also sustains with its nuances the process suffered by the now recovered building, playing a leading role.

Caption

Team:

Architect & Construction Director: Antonio García Bueno

Architect: Antonio Jiménez Torrecilla

Architecture Advisor & Construction Director: Romero Quiñones, Rafael 

Collaborator Architect: Francisca Asensio Teruel, Arquitecta.

Technical Architects: Jorge García Valero

Industrial Engineer: Juan Manuel Fernández Cañedo

Senior Technician in Application of Construction Projects: Jesús Hernández Martos

Archaeologist: Rubén Sánchez Gallego

Heritage Restorer and Conservator: Pilar Aragón Maza

Promoter: Junta de Andalucía

Construction: Alberto Dominguez Blanco Restauración Monumentos

Photographer: Fernando Aldo

Caption

Materials Used:

Aliaxis Iberia S.a. (Jimten): Conduits And Manholes

Onesta Investments S.l. (Onesta): Laminated Wood Beams

Explotaciones E Impregnaciones Forestales S.a. (Eiforsa): plump

Cañizos Andalucía S.l.: Cañizo

Rotho Blaas Iberica S.l. (Rothoblaas): Breathable Sheet

Rotho Blaas Iberica S.l. (Rothoblaas): Screws

Normalized Asphalt Derivatives S.a. (Harmful): Isolations

Legrand Group Spain S.l. (Legrand): Protections

Ascable-recael S.a.: Wiring
Simón S.a.: Mechanisms

Schneider Electric Spain S.a. (Schneider): Knx system

Tecsoled S.l. (Tsl): Led Profiles

Airlan S.a.: Aerothermal energy

Komtes Technology S.l. (Komttech): Centralization

Sociedad Financiera Y Minera S.a. (Fym): Lime

Omya Clariana S.l. (Omya): Aggregates

Pladur Gypsum S.a. (Pladur): Plasterboard

Forbo Pavimentos S.a. (Forbo): Pavement

Agc Flat Glass Iberica S.a. (Agc): Glasses

Agc Flat Glass Iberica S.a. (Agc): Consolidating And Waterproofing

Kerakoll Iberica S.a. (Kerakoll): Adobe Wall Reinforcement

Caption

Read story in EspañolFrançaisItalianoPortuguês and Deutsch

Featured Projects
Latest Products
News
10 Residential Kitchen Countertops
8 Feb 2023 Specification
10 Residential Kitchen Countertops

Countertops are durable work surfaces that work in tandem with cabinetry and appliances to complete... More

Nendo designs the walls of the new office of Creature Inc with an array of Pokemon steel cards
7 Feb 2023 News
Nendo designs the walls of the new office of Creature Inc with an array of Pokemon steel cards

Tokyo and Milan-based design firm, Nendo unveils the new office for Creatures Inc, one of the three... More

Office of Political Innovation takes a playful and irreverent design approach to design for children
7 Feb 2023 News
Office of Political Innovation takes a playful and irreverent design approach to design for children

On the outskirts of Madrid in Encinar de los Reyes, Reggio School by the Office of Political Innovat... More

10 carpets featured in commercial projects
7 Feb 2023 Specification
10 carpets featured in commercial projects

Carpets for offices are always a smart choice for commercial flooring because of their enticing desi... More

Preview of OMA's first tower to be completed in Tokyo
6 Feb 2023 News
Preview of OMA's first tower to be completed in Tokyo

Set to open in the Fall of 2023, Toranomon Hills Station Tower marks OMA's first built tower in Toky... More

Fietsklim Foundation and ZUS unveil design for artificial climb
6 Feb 2023 News
Fietsklim Foundation and ZUS unveil design for artificial climb

Foundation Fietsklim presents the design of the Fietsklim, a construction designed to make climbing... More

Detail: filigree grid around residential building The Line in high-strength concrete
6 Feb 2023 News
Detail: filigree grid around residential building The Line in high-strength concrete

On Overhoeks, Orange Architects provided residential building The Line with a filigree grid in high-... More

Mc100 concept marks Guatemala’s 100th McDonald’s restaurant and the brand’s ongoing evolution
3 Feb 2023 News
Mc100 concept marks Guatemala’s 100th McDonald’s restaurant and the brand’s ongoing evolution

Over the past 40 years,  the McDonald’s brand has become deeply ingrained into Guatemalan... More