Rehabilitation of the Research Center for Biodiversity and Climate (BiK-F), Frankfurt am Main

Rehabilitation of the Research Center for Biodiversity and Climate (BiK-F), Frankfurt am Main

Architect
SSP AG
Location
60325 Frankfurt am Main, Germany | View Map
Project Year
2013
Category
Research Facilities
Jörg Hempel Photodesign

Rehabilitation of the Research Center for Biodiversity and Climate (BiK-F), Frankfurt am Main

SSP AG as Architects

The University building with the Institute for Pharmacology and Food Chemistry of the Goethe-University Frankfurt am Main on the Bockenheim campus was planned 1954-1957 by Ferdinand Kramer. It is one of 23 buildings, which he designed as Planning Director for the Johann-Wolfgang-Goethe-University within the period of 1952-1964. Within the urban framework for the district Bockenheim, the building forms the southern terminus of the campus.


The LOEWE Biodiversity and Climate Research Centre (BiK-F) with 7.300 square meters of effective space is a joint venture between the Senckenberg Nature Research Society and the Goethe University in Frankfurt am Main. More than 130 scientists research the different interactions between biodiversity and climate. Based on these results and simulations, the Research Centre produces projections of future and contributes to the implementation of international agreements .


For the use of the building by the Research BiK-F a comprehensive refurbishment was necessary. The building was dismantled down to the supporting structure. In the ribbed floor, a concrete restoration was necessary as well as an upgrade in fire protection. The facade is historically listed. The sun protection on the south side (Brise Soleil) was renovated in the 80s and only got a new coat of paint in the current renovation.


All windows were replaced, through the use of compound windows (wood inside – aluminum outside) the slim profile appearance was compound preserved. Although not required due the conservation, an internal thermal insulation was installed. The thermal insulation reaches the requirements of the EnEV 2009. In addition, the ventilation system of the office and laboratories (S1 and S2) was equipped with a highly efficient heat recovery system. The building is heated by a gas condensing boiler.


The new floor plan respects the historical model. The new fitting of the building gently combines the needs of the user as well as the original design by Ferdinand Kramer. The basic idea of the new design was not only to preserve, but to continue the building use in Kramer's sense. His widow, Lore Kramer confirmed the fact that this was achieved at the new opening of the building. Open neon tubes in the hallways remind on the one hand to the original equipment of the ´50s, and on the other hand demonstrate the possibilities of the latest technology through installation of neon tubes as a continuous band..


In the staircase and the lecture hall original glass blocks have been preserved. New radiators blend in with the historic exterior. The external east staircase no longer satisfied current requirements for lateral impact loads and was retained through the installation of steel braces.


Verified by an old map the new extension Mesokosmenhalle was built on a site that Kramer had already provided for as a possible extension. On three sides the building is hidden into the ground, so as not disturb the existing ensemble. Following the urban planning framework for the district Bockenheim one of the major green zones ends in front of the Mesokosmenhalle and the green roof allows a view of the front of the historic building.


A Special Mention on the international AIT-Award 2014, on DMK-Award for Sustainable Buildings 2014, and actually on the Sanierungspreis 2014 impressively verifies the innovative integrated design concept of the Building.

Featured Projects
Latest Products
News
Nature, character, and transparency form create a harmonic balance that characterizes this latest house by the Garcés de Seta Bonet
4 Aug 2022 News
Nature, character, and transparency form create a harmonic balance that characterizes this latest house by the Garcés de Seta Bonet

Surrounded by nature and with a broad view over Catalonia's Costa Brava landscape, Garcés de... More

Les Grandes Terres reconstruction and extension project brings a sophisticated urbanity to its Paris neighbourhood
4 Aug 2022 News
Les Grandes Terres reconstruction and extension project brings a sophisticated urbanity to its Paris neighbourhood

Adding to the urbanity of a Paris neighbourhood, this project by Hesters-Oyon Architectes involves t... More

BLAF architecten experiment through their dynamic House hkZ design with the essential components of the single-family home
4 Aug 2022 News
BLAF architecten experiment through their dynamic House hkZ design with the essential components of the single-family home

Belgian practice BLAF architecten is known for exploring complex housing sustainability, affordabili... More

Sculptural, flower-shaped Holland Casino Venlo by MVSA Architects displays a colourful, interactive facade
4 Aug 2022 News
Sculptural, flower-shaped Holland Casino Venlo by MVSA Architects displays a colourful, interactive facade

Located close to the German border, Holland Casino Venlo is a flower-shaped, sculptural building by... More

Seichii Yamada & Associates reimagine the traditional Japanese house in a striking silver façade
3 Aug 2022 News
Seichii Yamada & Associates reimagine the traditional Japanese house in a striking silver façade

Located in Shizuoka city in Japan, House in Nishichiyoda designed by Seichii Yamada & Associates... More

Sigurd Larsen designs a black timber-clad cabin that resonates with Nature
3 Aug 2022 News
Sigurd Larsen designs a black timber-clad cabin that resonates with Nature

Danish Architect Sigurd Larsen designs a tiny cabin retreat in collaboration with Berlin-based hospi... More

Making infrastructure do more: MVRDV and StudioPOD complete One Green Mile in Mumbai
3 Aug 2022 News
Making infrastructure do more: MVRDV and StudioPOD complete One Green Mile in Mumbai

Recently completed in Mumbai, the One Green Mile project by MVRD and StudioPOD transforms a series o... More

John McAslan + Partners take a ‘Fabric First’ approach to the renovation and enhancement of Glasgow’s celebrated Burrell Collection building
3 Aug 2022 News
John McAslan + Partners take a ‘Fabric First’ approach to the renovation and enhancement of Glasgow’s celebrated Burrell Collection building

Glasgow’s Burrell Collection includes 9,000 works of fine and decorative arts spanning 600 yea... More