Renovation and Extension gymnasium in vagney

Renovation and Extension gymnasium in vagney

Architect
abc-studio

Christian vincent architect
Location
Palce de la liberation, 88 120, Vagney, France
Project Year
2014
Category
Wellness Centres
Cyrille lallement

Renovation and Extension gymnasium in vagney by ABC studio architects + Christian vincent architect

abc-studio as Architects

Program : Add an extension for hall, changing rooms, and dance room.


Context : In the heart of Vosges French mountains, between the city hall and the sport stadium. In front of the panoramic view on mountains.


Aim : Create a link between existing building and landscape.


Project : An extension is created on the North Facade. The new volume, simple, is a window on landscape.


The project is an articulation, between existing spaces and new spaces, and open the building on exterior spaces. Concrete monolith, the project is opened by two windows: one on the existing gymnasium, one on landscape. The extension makes a dialogue.


In a flood zone, the extension is not at the same altimetry as the existing gymnasium: two ramps along the facades and windows. The ramps become “travellings”.


The interior spaces, such as the exterior of the volume are gross. The spaces are functional and are animated by the activity of users. Natural materials are expressed, wood and concrete.


Lightings are integrated into the wall thickness, and reveal the openings.


Technically : Concrete structure, natural wood interior skin.


The window between existing gymnasium and extension reveal the existing steel structure, which is different of simple geometry of the extension.


Project Credits
Siemens offices in Plzeň
next project

Siemens offices in Plzeň

Offices
Anglické nábřeží 2434/1, Plzeň 3-Jižní Předměstí, Czechia - Occupied in 2018
View Project