Renovation of CHOOSE Offices in Athens

Renovation of CHOOSE Offices in Athens

Architect
dARCHstudio
Location
Athens, Greece | View Map
Project Year
2021
Category
Offices
Vassilis Makris

Renovation of CHOOSE Offices in Athens

dARCHstudio as Architects

The first in situ impression of the advertising agency's offices looked chaotic. A cluster of arbitrarily designed office spaces made it difficult to find your way.

The need for effective communication called for a design proposal with programmatic interventions that organize the different thematic identities and enrich the clear perception of the space.

A box penetrates the center of the sunny interior to define the different working environments. Around it the offices– in shades of white –link into each other, creating an open flexible space where the employees can work collectively, while taking advantage of the natural light that pours into the space.

With reference to Japanese architecture, the central box has been conceived as a space offering peace and quiet for concentration and inspiration. Through the use of natural materials, a variety of wooden patterns frame the space. By changing their composition, a different program is created within. The meeting room, the library, the lounge, the telephone booth and a cozy meeting/ working corner provide multiple spatial qualities. Every time the pattern changes from the wood slats and the bookshelves to the semi-transparent partition of the phonebooth, the natural light penetrates differently and the visual communications between the working environments vary.

The movement of the users around the central core is circular and undisturbed. A glass element is inserted as a transparent outline to divide the traffic corridor from the working atmosphere of the offices. The red frame brings rhythm and life into the corridor, while giving intimacy to the office spaces.

The darkest space of the whole office, the entrance is painted blue. Someone entering the office, sees the whole design through a blue frame.

Custom-made bespoke red objects -conceptualised as "totems", which consist of a metal dividing mesh and shelves with flowerpots, are an itegral part of the design, placed in strategic positions throughout the officespace. Each consists of a different synthesis of plants and mesh alluding to the beauty of the plants and an earthy sensation.

 

Project Credits
Architects
Photographers
Products used in this project
Product Spec Sheet

ElementBrand
flooringTarkett
furniture and glass partitionsAsset Office Interiors
Product Spec Sheet
flooring
IQ Surface, DESSO Essence by Tarkett
furniture and glass partitions
Metálica House
next project

Metálica House

Private Houses
Porto Feliz, SP, Brazil - Build completed in 2020
View Project