Renovation of mill and conversion into housing
Filip Šlapal

Renovation of mill and conversion into housing

Stempel & Tesar Architekti as Architects

Breathing new life into an old building
From our first meeting with the owners, it was clear what conditions their future home should meet: “It should be fresh but also unpretentious.” This clear description reflected the way of life and charisma of this modest married couple. At the outset of our working together, none of us knew that we would end up breathing new life into a building created on the basis of an amazing collaboration. We were just starting to look for a suitable place where the house might stand. The clients’ desire to live in solitude was fulfilled by the location and genius loci of a mill by a former pond. The decision was made after just one visit: “Here and in this house. We won’t be building, but renovating.”

photo_credit Filip Šlapal
Filip Šlapal

The mill was marked by age. Years without care. Dampness and the building’s unfavorable layout led us to choose a radical solution: Instead of “plastic surgery,” a far-reaching “transplant.” Not a superficial rejuvenation, but revitalizing the entire fundamental construction in a manner that preserved the charm of the centuries. 
Our main task was to get air and light into the building’s innards. But since nobody wanted to disrupt the gable wall, we “amputated a part of the torso.” The result was a patio inside the building’s original footprint, and from here sunlight could enter the home via the glassed-in “cross-section.” The main gable wall was laid bare from both sides, and the flow of fresh air reduced the constant dampness that would only increase with the pond’s renewal.

photo_credit Filip Šlapal
Filip Šlapal

The existing roof truss was taken apart, renovated, and returned to its original position. From the living room with kitchen and dining area, we can admire the work of our ancestors: By removing the ceiling, the entire space has been opened up across two floors.

photo_credit Filip Šlapal
Filip Šlapal

The entrance has remained in its original place, except that the original ramp could not be renovated, and so it was replaced by one made of contemporary materials. The hot-dipped galvanized support beams and metal grate fulfill their function well. The waterwheel was constructed using traditional craftsmanship. The entire ground floor including the patio is covered in basalt tiles. The renovation involved the careful and gradual renovation or replacement of the mill’s various elements in order to meet the goal we had set for ourselves: to preserve the building’s beauty of age.

photo_credit Filip Šlapal
Filip Šlapal

We have compared our work as architects and the work of all the participating craftsmen figuratively with the work of doctors treating their patients. As in medicine, it takes more to nurture a house back to health. This extra breath of life was when the new owners made their home here. Only then did the house find its new function, its meaning in life. The renovation produced not an exhibit of folk architecture, but a house for living in.

photo_credit Filip Šlapal
Filip Šlapal

Team:
Architects: Stempel & Tesar architekti – Ján Stempel, Jan Jakub Tesař
Photographers: Filip Šlapal / Václav Šedý

Caption
Caption
Caption
Project Spotlight
Product Spotlight
News
Christ & Gantenbein completes its first Parisian project, a social housing complex
28 Sep 2023 News
Christ & Gantenbein completes its first Parisian project, a social housing complex

Paris is a sea of cranes these days, with hundreds of infrastructural and renovation projects underw... More

Stanton Williams completes a new landmark building for UCL East
27 Sep 2023 News
Stanton Williams completes a new landmark building for UCL East

London-based architectural practice Stanton Williams has completed a state-of-the-art academic build... More

CoBe designs a mixed-use development as part of an urban renewal program
27 Sep 2023 News
CoBe designs a mixed-use development as part of an urban renewal program

Multidisciplinary architecture and design firm CoBe has completed the design and construction of the... More

10+1 cultural buildings with striking brick envelopes
26 Sep 2023 Specification
10+1 cultural buildings with striking brick envelopes

For millennia, brick has been used in the construction of buildings across the world. Brick architec... More

Detail: Planted Envelope of Kö-Bogen II, Düsseldorf
26 Sep 2023 Detail
Detail: Planted Envelope of Kö-Bogen II, Düsseldorf

Kö-Bogen II is a commercial and office building designed by Ingenhoven Associates as part of a... More

Surat Diamon Bourse by Morphogenesis becomes the world's largest office building
26 Sep 2023 News
Surat Diamon Bourse by Morphogenesis becomes the world's largest office building

Designed by Indian architecture firm Morphogenesis following an international design competition, th... More

OMA completes design of a new landmark cultural venue in Manchester
25 Sep 2023 News
OMA completes design of a new landmark cultural venue in Manchester

OMA has completed the design of Aviva Studios, a new landmark cultural venue in Manchester, England.... More

José Toral, Gemma Kim, Marshall Blecher, Martina Martino named as jurors in Archello Awards
22 Sep 2023 News
José Toral, Gemma Kim, Marshall Blecher, Martina Martino named as jurors in Archello Awards

As judging in the first Archello Awards draws ever closer (the last day for project and product entr... More