Requalificação Urbana da Praça Marechal Deodoro

Requalificação Urbana da Praça Marechal Deodoro

Architect
Sotero Arquitetos
Location
Av. Contôrno, 1010 - Comércio, Salvador - Bahia, Brazil | View Map
Project Year
2018
Category
Bus stations
Tarso Figueira

Requalificação Urbana da Praça Marechal Deodoro

Sotero Arquitetos as Architects

Marshall Deodoro Square, formerly known as Dourado Wharf, is a public space located in the port area of Salvador that has been listed as a heritage site by IPHAN. Sotero Arquitetos took on the location’s renovation design seeking to preserve its original landscape composition while modernizing the outline of the public equipment.

photo_credit Tarso Figueira
Tarso Figueira

The project’s main goals were to preserve the great Licania tomentosa trees, which sit along three distinct lines, as well as to define a new use for each sector of the public square. The portion facing Miguel Calmon Ave. became a mobility sector, with a bus stop and bike path. The civic center took up the central portion, represented by a great esplanade featuring red concrete flooring, which resembles a solemn public carpet that serves as a stage where all types of public demonstration take place.

photo_credit Tarso Figueira
Tarso Figueira

Last, but not least, the inner portion of the square, closer to the surrounding residential area, features a linear platform that came about thanks to the removal of a large private parking lot, in order to give rise to a leisure space.

photo_credit Tarso Figueira
Tarso Figueira

The bus stop design proposes a structure composed of concrete and glued laminate wood, whose columns feature the same cross-section and spacing as the pilotis that support the neighboring modernist buildings, thereby preserving the legacy via a new use of said architectural elements.

photo_credit Tarso Figueira
Tarso Figueira

The bike path is bestowed a scenographic character as it permeates the tree lines that function as a massive protected passageway. Lastly, the urban furnishings, essentially designed in red granite and wood, were strategically positioned to allow for contemplation of the space as well as to free up the central esplanade.

Caption
Caption
Caption
Caption

Material Used:
1. Luminárias e mobiliários: MMCité
2. Granitos: Wingramar
3. Pedra portuguesa: Pedras Jacobina
4. Madeira: Madeireira Água de Meninos

Project Credits
Product Spec Sheet

ElementBrand
Luminárias e mobiliáriosmmcité street furniture
MadeiraMadeireira Água de Meninos
GranitosWingramar
Product Spec Sheet
Luminárias e mobiliários
Granitos
DesignInc Adelaide Studio
next project

DesignInc Adelaide Studio

Offices
Adelaide SA, Australia - Build completed in 2020
View Project