Research center and laboratory in Granada

Research center and laboratory in Granada

Architect
AF6 ARQUITECTOS
Location
Granada, Spain
Project Year
2018
Category
Laboratories

Research Facilities
Jesús Granada

Research center and laboratory in Granada

AF6 ARQUITECTOS as Architects

Sometimes, architecture is shaped through a topography which envelops the space. The workplace required an atmosphere, a landscape, which are favorable for concentration, reflexion and researching that every research centre needs. The space folds and crumples to accomodate research spaces, connected worldwide through the network, but placed in small and unique geographies.


1. RESEARCHING IN LOCAL URBAN CONTEXT

The uses hybridizes inserting the research in neighbourhoods where the daily landscape is residencial, informal and a bit careless. The establishment is fit out for a Research Centre and Laboratory, in a very consolidated area of Granada, in an interior street, narrow and dark with dwelling blocks with seven floors, with for sale posters, pharmacy, bar and small neighbourhood supermarkets, located Camino de Ronda in the east and near from Genil riverbank.


2. INHABIT AT THE WORKPLACE

The project is focus on the relationships between the workplace and its urban context. From the workplace position you can discern the dwelling exteriors, its shutters, wires and the hung up clothes. Nevertheless, the workplace keeps reserved for the human staff who develops their working time in the centre. The project avoids the shop window, the image of work exhibition, to bet for the inhabit concept based on the withdrawal and the isolation.


3. OPPOSITE TOPOGRAPHIES

The work space is characterised by a constructive action which determined its techtonic. It is defined by the repetition of flat elements hung and different, jagged boards whose shape is developed through a parametric design, generating in an easy way an artificial topography which we called "opposite". The jagged of the boards is done by using digital manufacturing tools. This interior landscape is practised before by creating models which allow to check the possibilities of the action before explained. The constructive system participates actively in the space qualification, using natural materials (recicled wood), manipulated with high technology, with a minimum carbon footprint, building from the specialisation, with national products and local workforce.


4. LIGHT IN COLONISED SPACE

It's generated a space far from standarisation and repetition, where the light is another material of the architecture. The recommendable requirements of lighting and confort aren't incompatible with the lighting play made in the covering. The light and shadow show a space where technology and craftwork buildt a place.

Project Credits
The Botín Centre
next project

The Botín Centre

Cultural Centres
Santander, Spain - Build completed in 2017
View Project