Residence for Mr. Jude and family at Thoraipakkam, Chennai

Residence for Mr. Jude and family at Thoraipakkam, Chennai

Architect
MURALI ARCHITECTS
Location
India
Project Year
2014
Category
Housing

Residence for Mr. Jude and family at Thoraipakkam, Chennai

MURALI ARCHITECTS as Architects

A modern home that refrain with the requirements, aspiration and personality of the client is what distinguishes the residence at Thoraipakkam for Mr. Jude and family. The house has been designed for a join family that consists of an IT couple with their young son and elderly parents. The 5 bedroom house with inner spaces separated by nature i.e. green courtyards, small water bodies and level differences makes it only one of its kind. The skylights provided at the ceiling helps to shed light on the entire house by flooding in natural daylight. The central court and atrium acts as a medium connecting different part of the house. At every fraction of the house either at ground or at first floor a series of green courts have been sited to bring the concept of ‘man living with nature’. At the main entry of the house one can see the modernized traditional concept of ‘thinnai ‘to make possible the ease of seating in the evening with grandmother, son and his friends. Also the car parking space is designed to double up children space when both couple leaves for work. At the Entry cube one can find a play of inter pergolas that partially hides grandparents who wait for the family to return from work and school. Italian marble cum wooden flooring and kota flooring has been used to give a sense of variety and also to reduce the expenditure. The house has been considerably raised to allow for future road raising and sewage line provision. Slate tiles have been used at facade for easy maintenance.The contemporary style facade shifts between solid and void. The interior spaces express the real meaning of green courtyards, cross ventilation, natural lighting and openness


Residence for Mr. Suresh and family at Blue Beach Road, Neelankarai, Chennai


A family with strong traditional belief and thoughts required the task for a equally ethnic house. With this starting notion the residence for Mr. Suresh and family was designed at Blue Beach Road, ECR, Chennai. Lying on the outskirts of Chennai, the house harbors the sentiments of three women. A mother- daughter duo of bharatnatyam dancers and the fulfillment of the needs lead to the creation of a well designed traditional south Indian bungalow with relevance to the current day contemporary feel. The traditional form of an entrance gateway with thinnai on two sides, begins the ethnic feel of the house right at the entrance. The continuity of this feel accentuated by the use of rustic granite and rough traditional flooring. This leads to the main entry of the house. This is planted on both the sides and highlighted with a pebble mesh. A long walkway was another feature which was evolved as a requirement of the eldest women of the house, the elder mom who loved to walks around the space. The walkway with bamboo clusters on both the sides and bamboo pergola above create an inviting feel all leading to the main door of the house. Multilevel planning of the spaces creates exciting feel indoors. There are a series of courtyards placed at different levels. Each of these courts allows the user to be part of nature even when indoors. The flow of spaces and merging of the indoor and outdoor elements are highlighted using glass partitions, etc. a wooden bridge, glass pavilion of the pooja room are some of the exciting interior aspects of the house.

Project team
Musée de la Romanité
next project

Musée de la Romanité

Offices, Auditoriums and Museums
Boulevard des Arènes, 30 000 Nîmes, France - Build completed in 2018
View Project
Archello

Want to see more like this?

Subscribe to Archello's newsletter