Residência Cidade Jardim , Sao Paolo

Residência Cidade Jardim , Sao Paolo

Architect
Perkins and Will
Location
Cidade Jardim, São Paulo - State of São Paulo, Brazil | View Map
Project Year
2018
Category
Private Houses

RESIDENCE IN SÃO PAULO USES BIOPHILIA TO CREATE A HAVEN IN THE URBAN CHAOS

Perkins and Will as Architects

The biophila concept praises constant contact with

natural elements as a crucial tool to improve well-being and life quality. Located

in São Paulo, the Cidade Jardim Residence was designed by Perkins+Will to

offer a perfect balance between nature and construction.


Built in an approximately 1200m2 terrain with considerable declivity, the project

uses solutions commonly found in country homes to create a soothing

atmosphere in the turbulent, chaotic scene from the big city. The connection

between the house’s well defined volumes and it’s broad garden is the major

agent in this design’s conception.


The first volume, located in the ground floor, condenses the common areas

such as living room, kitchen, barbecue area, pool and, of course, the garden.

Supported across the first one, the second volume houses the private areas

such as bedrooms and suítes.


The second pavement’s facade faces the east direction, receiving the morning

sunlight, vital for the residentes well-being and life quality. Caractherising this

facade was also a primordial need in this project. The wood pannels that stand

across it can be completely opened - enabling the connection with the exterior’s

natural elements – or closed, privileging privacy.


Privacy, by its turn, was a main point in the organization of the ground floor

program. The cars and guests entrances are located in the house’s

underground, directly connected to the street. The ground floor is located nine

feet above the street level as a strategy to prevent inconveniences like noise

and pollution, or even the need for big security walls that would confine the

space.


Entering the house, the visitors go up a staircase that leads to the main

entrance in the ground floor, where they can find not only the guest receiving

area, but also the staircase to the private pavement. The staircase by itself is

one of the design’s highlights in this project, combining metalic structure with

wooded steps alongside a concrete hollow brick wall that allows the entrance of

natural light.


The project used materials such as wood, slatted concrete, plaster and

soapstone to create a warm, pleasant environment without loosing the the

sofisticated visual proposed by the volumetries.

Designed by Gil Fialho, the landscaping opted for an exuberant vegetation with

local species, contributing directly to the main goal: to create an urban

residence with countryside traits.

Project Credits
Jinlong Prefab School
next project

Jinlong Prefab School

Primary Schools
Beijing, China - Build completed in 2020
View Project