Residential building in front of Mosque-Cathedral

Residential building in front of Mosque-Cathedral

Architect
Laguillo Arquitectos Asociados

Cayuela Marqués architects
Location
Córdoba, Spain | View Map
Project Year
2021
Category
Apartments
Fernando Alda
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Interior LightingiGuzzini
Electrical DevicesJung HQ
Stone FlooringBlas Madrid
Pebble FlooringEmpecor
Windows (Aluminium)Extrugasa
Facade Cladding (Lime Mortar)Gordillos Cal de Morón

Product Spec Sheet
Interior Lighting
Electrical Devices
by Jung HQ
Stone Flooring
Pebble Flooring
by Empecor
Windows (Aluminium)
Facade Cladding (Lime Mortar)

Residential building in Campo de la Verdad. Córdoba (Spain)

Laguillo Arquitectos Asociados as Architects

Located in front of the monumental complex of Cordoba (Spain), Campo de la Verdad has gone through a major transformation in recent years. The refurbishment of the Roman Bridge and the surroundings of the Calahorra Tower, as well as the construction of Miraflores Bridge have substantially improved the connection between the two banks of the Guadalquivir river. In addition, important facilities such as the new Miraflores Park and the Andalusian Centre for Contemporary Creation C4 have eliminated the condition of suburb outside the city walls that has historically characterized this place. From this point of view, the site, now part of a strategic location in the city, must be understood not only in relation to the local pattern but also to this new condition.

photo_credit Fernando Alda
Fernando Alda

Considerably influenced by local urban regulations based on typological preservation, the project develops a reinterpretation of them by the concept of massive facades and open and well-lit interiors around courtyards, where general circulations take place. Furthermore, the project also performs this regulation as the desire to evoke familiar scenes of our culture: the open foyer as a transition between public and private space; the contrast between the controlled and calm courtyard atmosphere -characterized by the presence of water and vegetation- and the massive facades with vertical windows; or a specific materiality that comes from the use of traditional construction systems. Therefore, one of the main goals was to turn this architecture into a contemporary language, while creating a continuity relation -without nostalgia- between the values and memories that comes from it and which we associate with our common heritage.

photo_credit Fernando Alda
Fernando Alda

The entrance of the building is proposed from a small public space. This continuity between the street and the courtyard, the public and the private, is created by the lobby, understood as an open entrance hall. The complex is organized around a warm and quiet courtyard, with plants and water, a traditional system for bioclimatic and environmental control. On the other hand, the car entrance is placed in a side street, taking advantage of the topography, reducing the excavation depth and allowing access by a gentle slope ramp.

photo_credit Fernando Alda
Fernando Alda

From the monumental side of the city, the building appears as a massive volume, a continuous shape that is modulated by adjusting the scale of each facade. The windows facing the river are larger in consonance with the riverside landscape and the views of the monumental complex, while the size of those towards the residential neighbourhood are smaller, creating a certain connection with it. 
The program consists of 14 apartments with parking space, most of them exclusively open to the exterior to keep the privacy from the gallery. The limited program is common in all of the apartments: toilet, living room-dining room-kitchen and bedroom, designing the continuity among them in order to create a more fluid space to balance its reduced surface. 

photo_credit Fernando Alda
Fernando Alda

An ornamental railing with almost textile appearance is a reminiscent of popular culture images and botanical motifs. Traditional pebble and stone floors, lime mortar, wood, water and plants complete the materiality of the courtyard, harmonized to produce a pleasant atmosphere, familiar and strange at the same time. A tension between tradition and contemporaneity that finally connects all the decisions of the project.

photo_credit Fernando Alda
Fernando Alda

Team:

Ignacio Laguillo - Architect                                                                                                                    Paco Marqués - Architect                                                                                                                          Harald Schönegger - Architect
Blanca Farrerons - Architect
Francisco Moreno - Architect 
Ignacio Olivares - Architect
Alvaro Valverde - Architect                                                                      
Miguel Sibón - Engineer
Enrique Cabrera -Engineer

Caption

 

Caption
Caption

Read story in ItalianoPortuguêsFrançaisEspañol and Deutsch

Featured Projects
Latest Products
News
The Pitch by Mark Odom Studio repurposes shipping containers to form a vibrant new hub for Austin, Texas
6 Jul 2022 News
The Pitch by Mark Odom Studio repurposes shipping containers to form a vibrant new hub for Austin, Texas

Located in Austin, Texas, The Pitch is a new hospitality and entertainment complex made from shippin... More

Chalet D by monovolume architecture + design brings new life to alpine architecture
6 Jul 2022 News
Chalet D by monovolume architecture + design brings new life to alpine architecture

Located in the Austrian Alps, Chalet D is a family holiday home that includes a spa area. Modern and... More

The Natural Pavilion by DP6 architectuurstudio responds to key land-use challenges in the Netherlands
4 Jul 2022 News
The Natural Pavilion by DP6 architectuurstudio responds to key land-use challenges in the Netherlands

Designed for the Floriade 2022 Expo, The Natural Pavilion by DP6 architectuurstudio is a nearly 100%... More

Sonoma home by Mork-Ulnes Architects is defined by a strong concrete structural framework
4 Jul 2022 News
Sonoma home by Mork-Ulnes Architects is defined by a strong concrete structural framework

Overlooking the vineyards of California’s Sonoma landscape, the Frame House by Mork-Ulnes Arch... More

Top 10 Trending Tiles
4 Jul 2022 News
Top 10 Trending Tiles

From bathroom walls to flooring for living spaces, tiling provides a durable, easy-to-maintain finis... More

BIG unveils a playful, wooden, colourful factory for Vestre in the middle of the Norwegian woods
3 Jul 2022 News
BIG unveils a playful, wooden, colourful factory for Vestre in the middle of the Norwegian woods

In Manor, Norway, The Plus is a new furniture factory by BIG for furniture manufacturer Vestre. Inco... More

RH+architecture develop an intriguing urban infill strategy for a Paris neighbourhood
3 Jul 2022 News
RH+architecture develop an intriguing urban infill strategy for a Paris neighbourhood

In the 11th district of Paris, the architecture of the neighbourhood has a spontaneous feel characte... More

Poppodium Nieuwe Nor offers a new landmark and hub for new music in the Netherlands
29 Jun 2022 News
Poppodium Nieuwe Nor offers a new landmark and hub for new music in the Netherlands

  In the city center Of Heerlen, Poppodium Nieuwe Nor by diederendirrix is a unique new landma... More