REY JUAN CARLOS HOSPITAL

REY JUAN CARLOS HOSPITAL

Hospitals
Madrid, Spain - Build completed in 2012
CLINIC GAS luminaire by LAMP at the REY JUAN CARLOS HOSPITAL

story by Lamp

CLINIC GAS luminaire by LAMP at the REY JUAN CARLOS HOSPITAL
CLINIC GAS luminaire by LAMP at the REY JUAN CARLOS HOSPITAL
Lamp as Manufacturers
Read Story
Duccio Malagamba

“REY JUAN CARLOS” HOSPITAL

Rafael de La-Hoz as Architects

Our recent hospitals, as health systems, effectively serve the citizens, but it takes place in a dramatic architectural space unnecessarily and sometimes depressive. Its proven effectiveness is the cause of their repeatability, so that over a quarter of a century that all are the same, or so perceived.


We propose to transform the citizen into a customer, for a new type of hospital, which in addition to assist with the proven effectiveness of our healthcare system, can feel at all times the center of all care, giving them all attention.


This new hospital model is configured in three basic elements: efficiency, light and silence. The best about hospital architecture and the best in residential architecture.


Conceptually, the new hospital is arranged on base that gives structure to the health care units, outpatient diagnosis and treatment. Structured in three modules or parallel buildings that reflect the best hospital main structures: flexibility, expansion, functional clarity and horizontal circulations.


On this structure are arranged two units of hospitalization, two oval crown with gentle curves drawn give a different view from the depressive sensory residential forms of the rationalist “block bar”, and draw on the best of recent residential architecture: the elimination of corridors and in consequence the elimination of annoying noise, concentric circulation, light and silence around a common atrium. Two functional concepts space: base and crown, which are linked to form a new architecture, a model that offers to the professionals the opportunity to treat and to the citizens to be treated in an environment where the natural light and the silence resulting therapeutics.


Criteria 1: Overall Concept


The overall concept is based on the architectural proposal for a hospital of this nature; it should allow adaptation to the requirements of the program needs, and expected financial requirements.


It has also sought to respond to the complex functional program with contemporary and attractive architecture. It has had particular regard to the human scale, solar protection and above all to distinct the patients spaces through the hospital.


The build is the result of a different point of view against to the simples and common spaces in hospital architecture. Our purpose is also give therapeutics spaces, provide and architecture that serves to he rest and recovery of the patient. “To use the architecture as a medical treatment”


Criteria 2: Design approach


The design is structured on a large base, which encompasses various medical areas of the hospital, holding two volumes of glass where the ward is developed. This approach develops to a complex system of articulated spaces within three prisms that make up the base, geared to each other as if it were a machine, a “healing machine”.


In addition to the functional treatment of the base, a symbolic treatment was essential to remark the towers. The space of the patients is planned only thinking in the needs and in the best way to them to feel better with harmony and light.


From the first moment, it was determinate to have different spaces between the area of the patients and the other functional areas of the hospital, allowing in this area the relation between the green roof garden and the views from each room.


Criteria 3: Funtionality


Achieving a perfect functional relationship between the areas, providing maximum flexibility to the scheme between the exterior and interior spaces. Differentiate between internal and external circulation, distinguish the accesses and the specificity of vertical communication cores, allowing clarifying the scheme.


The position of the two towers, responds to the functional need to have an immediate access to the operating rooms, delivery rooms, emergency and diagnostic.


The functionality of the building lays in the way of life the patients and their relatives have during the time they have to be inside.


Criteria 4: Implementation


The strategy of the implementation is the organization between all the elements that are involved in the project. The three prisms of the basement organize the circulation in an exemplary manner.


In the two prisms of the edges are arranged for one to be used externally and the other internally, the block in the middle shares uses when internal and external circulations are necessary, but always without interference.


Systematize the building by structural modulation with the subsequent pre-industrialization process linked with a technological innovation in the materials and systems used; give a unique result with the last technology making the difference with the traditional hospital buildings.


Criteria 5: Sustainability


One of our main points in the building is the sustainability; considering the conditions of solar orientation, topography, built environment and the greenery nearby, without forgetting the urban conditions of application.


Incorporate in the system green materials and renewable energy technology, with the objective to save resources and optimize operating costs, providing trough the green roof the natural light and ventilation to the inside of the building.


CLINIC GAS luminaire by LAMP at the REY JUAN CARLOS HOSPITAL

Lamp as Manufacturers

The new Hospital Rey Juan Carlos in Móstoles is a centre integrated in the public health network, designed to offer care which is universal, nearby and effective to around 180,000 citizens in Móstoles and its outskirts. The hospital, involving a capital outlay of 232.2 million Euros, is endowed with a total surface area of 94,705 m2 which provides: 570 hospitalization and intensive beds, 12 operating theatres, 54 outpatients’ units, 33 exploration rooms, 7 RPTU (Radiological Protection Technical Units), 84 emergency stations, 17 dialysis stations, 20 medical day hospital stations, 20 surgical day hospital stations and 17 radiology stations, inter alia. With this new infrastructure, Móstoles will be the first city in the region, besides the Madrid capital, to have two public hospitals.


Rafael de La-Hoz Arquitectos have been chosen to give shape to the new Móstoles Hospital. “Our latest hospitals, as health systems, provide effective care to the citizen, but they do so in an architectonic space which is unnecessarily dramatic and sometimes depressing”, explains Rafael de La-Hoz. This is why the architects have designed a new hospital model which manages to provide the best in hospital architecture and the best in residential architecture through 3 basic elements: effectiveness, light and silence.


The Hospital Rey Juan Carlos consists of a large prismatic base with strict structural modulation, in which care units, outpatients, diagnosis and treatment, are included and structured into three modules – internal, shared and external uses -, and which supports two glass ovoid towers housing the hospitalisation units. Two oval crowns drawn with pleasant curves which move away in sensory terms from the depressive residential forms of the rationalist “pill block” and are inspired by the best of recent residential architecture: the removal of corridors and hence of noise, concentric circulation, light and silence around a common atrium. From the very outset it has been sought to separate this patient space from the functional activity areas, raising them on a vegetation covering which takes on its full meaning in the shape of a garden which can be observed from the rooms.


As regards the circulatory structure of the hospital, the architects set out to distinguish the internal and external circulations, thereby minimising the length of the routes. In the two prisms of the ends there are clearly internal uses on one and external on the other. The central prism has shared uses in which the internal and external circulations are necessary, but always not interfering with each other. Having separate internal and external circulations keeps journeys to a minimum and makes communications simpler.


Essentially, particular consideration has been paid to offering professionals the chance to treat, and citizens to be treated, in an atmosphere in which natural light and silence prove therapeutic, creating spaces which lend dignity to their passage through the hospital, both for the patients themselves as well as for their relations.


LIGHTING


On the bases of functionality, efficiency and sustainability, Rafael de La-Hoz Arquitectos has opted to light up the Hospital Rey Juan Carlos in Móstoles with the custom-made CLINIC GAS bed head unit by the LAMP brand.


Of all LAMP’s health lighting systems, the CLINIC GAS head is the most complete as it allows the incorporation into the same body of direct and indirect lighting, all kinds of medicinal gas outlets (Din, Fro, Afnor, etc.) and electrical mechanisms. Thanks to its timeless, minimalist design, it practically disappears from the space, making the light the centre of attention. Depending on the needs of the patient and by combining direct and indirect light, we can create three different lighting scenes: ambiance light, light for healing and reading light. Thanks to its aesthetic look and smooth surfaces, it facilitates cleaning and disinfection tasks whilst, because of its functionality and flexibility, it adapts to the specific needs of each project.


For every different kind of room, from hospitalisation rooms to the prenatal units, the architects have gone for a personalization of the CLINIC GAS head with the technical specifications required for the correct undertaking of each activity as shown below:


HOSPITALISATION ROOMS:  Formica Ral 9002  Length: 3.500mm  Gas outlet: Dräger  Mechanism: BJC Silver colour  Direct Light: 2 units 1x24W T5 830º  Indirect Light: 2 54W T5 830º staggered tubes


Furthermore, in the wash-stands of the hospitalisation rooms it was opted to use the AMBIENT luminaire by the LAMP brand. Located vertically on the right-hand side of the mirror and endowed with a T5 electronic fluorescent lamp, with a silver-coloured finish, it lights up the personal hygiene area.


In the rest of the spaces where the CLINIC GAS heads were located, the following combinations were chosen, all having Dräger brand gas outlets, white BJC mechanisms (each model has different mechanisms) and they went for a Formica-free front:

Rey Juan Carlos Móstoles Hospital

Actiu as Manufacturers

The new Rey Juan Carlos Móstoles Hospital, is an integrated centre in the public health network, designed to provide universal assistance, close and efficient to about 180.000 citizens. The health centre has 260 individual rooms, 47 consultation rooms, 10 stations for day care and 12 dialysis stations. It has 10 operating rooms, 32 examination rooms, 78 emergency positions, 21 radiology rooms, 10 neonatal positions and 18 ICU places.


The hospital, whose project was carried out by Rafael de la Hoz, was designed with a structure focused on functionality and wellbeing of the health professionals. Furthermore, it was developed with a unique architectural design, which integrates light, silence and aesthetics, such as items for the patients' recovery.


The Actiu Transit bench, offers rest in the waiting rooms along with an avant-garde image. There is a commitment towards communal office furniture which adds ergonomics, design and different finish options depending on the needs of space.


The meeting rooms have been furnished with the Vital program of desks, with chrome leg finishes and a melamine table top in wenge. The UMA chair, upholstered in white, gives the room an elegance and sobriety according to the installation.


We have placed two office models, differentiating the type of activity to be developed in each one. Thanks to the flexibility of the Vital Plus ST program, we find on one hand, a desk with a closed chrome structure and wenge table top, with a visitor chair and for small meetings the UMA in black and the executive Winner chair also upholstered in black.


And secondly, a fresh and informal image which is achieved by incorporating white Vital Plus ST and Circular Base desks, as well as Modular Cabinets and Buck chest of drawers. The UMA is fundamental to this combination in cheerful orange.


We must mention the excellent choice of the Winner chair for operative positions. This office chair responds comfortably to the needs of movement, adapting itself smoothly to any position and minimizing effort to maintain and vary posture. The shape of the seat, fabricated with injected foam and high recovery, favours an even weight distribution and avoids effort on the knees and pelvis.


This is one of the projects, where versatility is evident by the UMA chair, where we find it, completely adapted, in the most diverse situations: consultations, offices, visitor and patient rooms and even in the elegant boardroom.

Project team
Manufacturers
Manufacturers
The Co-operative
next project

The Co-operative

Offices
Manchester, United Kingdom - Build completed in 2012
View Project