Richmond Street Worker Cottage

Richmond Street Worker Cottage

Architect
moss Design
Location
Chicago, IL, USA | View Map
Project Year
2020
Category
Private Houses
Tony Soluri Photography
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Plumbing FixturesGROHE
Plumbing FixturesHansgrohe SE
TilesCle Tile
TilesEmil America
Plumbing FixturesInfinity Drain
ManufacturersJuno

Product Spec Sheet
Plumbing Fixtures
by GROHE
Plumbing Fixtures
Tiles
Tiles
Plumbing Fixtures
Manufacturers
by Juno

Richmond Street Worker Cottage

moss Design as Architects

Historic Worker Cottage Saved From Demolition

Rather than demolishing a historic Worker Cottage, our renovation reimagines the humble cottage as a modern, light-filled, split level home with open living spaces, a master suite, and a connection to the backyard. Originally constructed as a single-story Worker Cottage with an attic above, the house endured many haphazard renovations. The program for our client was to modernize the home and add additional square footage while respecting and maintaining the traditional residential scale and street presence. We restored the front facade and split the main level so the public living space is at grade with easy access to the backyard. The first level has a guest suite that connects to the open kitchen/living space and the new master suite with balcony and additional bedrooms are located on the second level.

 

Preserving the Worker Cottage Character

True to our sustainable nature and desire to preserve the cottage aesthetic, we salvaged as much of the existing home as possible to maintain the style. By keeping most of the existing exterior structure, we could keep a wider footprint because one side of the building was built right on the property line. If we had demolished the house and started with a clean slate, we would not have been permitted to build directly on the lot line. The destruction and start new approach would have diminished interior space allotment, and we’re already pressed for space when working within the typical 25′ x 125′ Chicago lot size.

 

Updated Floor Plan & Connection to the Backyard

There are several benefits to split-level design that works well with this renovation , including loftier 12′ ceilings and an open layout in the main living spaces, a first-floor guest suite, and a bonus partial basement level for the laundry room. We kept the original floor configuration at the front to maintain the existing facade and connection to the front. The entry, guest room, and bathroom are located on the existing floor level. From there is where the ‘split’ begins. We installed a custom staircase and lowered the first floor to grade level in the back of the house. The living space of a typical Chicago home is elevated 2′-6’ above the ground plane. This creates several challenges when trying to connect to the outdoors, especially in the private backyard space. When the living space and yard are at the same level, it is easier to connect to the yard. After bringing the first floor down to grade, we removed a dated, unsightly rear porch and designed a spacious, light-filled kitchen, dining and family room space that opens up to the backyard.

 

Solar Orientation with Modern Dormers

The building had some strange integrated dormers “popped-up” onto the existing structure. When thinking about incorporating solar panels into the salvaged exterior, our solution was to keep the existing dormer locations and reconfigure the roof slope into a single slope towards the south. This approach has several advantages — sloping to the south optimized the roof for solar orientation; it simplified the roof framing/structure, and it is more naturally connected to the dormers of the traditional building form. Whenever our clients are ready to invest in a solar system, no further infrastructure is required for installation, except for the system hardware. Instead of cladding the end of the dormers in similar existing vinyl siding, we chose glazed walls to emphasize the dormers and provide additional light and views to the front. This elegant design solution creates a more spacious experience and a connection to the outdoors for anyone inside the dormer-clad room.

Read story in DeutschItalianoPortuguêsEspañol and Français

Featured Projects
Latest Products
News
Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction
17 Aug 2022 News
Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction

Located in a typical Chinese village on the outskirts of Beijing, ‘Mixed house’ designed... More

Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility
17 Aug 2022 News
Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility

Located in the city of Antwerp in Belgium, Park + Ride designed by HUB is a large-scale public parki... More

ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being
16 Aug 2022 News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being

Located in the heart of Valencia in Spain, Clinica Alejandria designed by ERRE Arquitectura is a pla... More

Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism
16 Aug 2022 News
Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism

Situated in the Hollywood Hills at the edge of a steep promontory, the private residence Bellgave by... More

Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade
15 Aug 2022 News
Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade

In Melbourne’s beachside suburb of St Kilda, the Victorian Pride Centre is the first purpose-b... More

Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More

Ippolito Fleitz Group redefines office culture through a network of fluid and adaptable spaces
15 Aug 2022 News
Ippolito Fleitz Group redefines office culture through a network of fluid and adaptable spaces

Ippolito Fleitz Group designs the Swiss headquarters for an international pharmaceutical company in... More

Atelier Archmixing designs a cultural landmark amidst a picturesque mountain landscape
15 Aug 2022 News
Atelier Archmixing designs a cultural landmark amidst a picturesque mountain landscape

Nestled in the mountainous region of Chengde, the Art centre of Aranya serves as a connection betwee... More