Ristrutturazione di un sotto-tetto

Ristrutturazione di un sotto-tetto

Architect
Quadrastudio
Location
Pieve di Cagna, Province of Pesaro and Urbino, Italy | View Map
Project Year
2017
Category
Private Houses
Simone Tommasini
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct link
Night lamps FlosParentesi
Thermal break aluminum fixturesSCHÜCO
Kitchen mod. ConviviumArclinea
Sofa mod. Extrasoft fabric coveringLiving Divani
Living area pendant lamps mod. GreggFoscarini
Dining table mod. Saarinen black marquinia marble, dining chairs mod. Fiberglass tulip and fabric cushionKnoll

Product Spec Sheet
Night lamps
Thermal break aluminum fixtures
by SCHÜCO
Kitchen mod. Convivium
Sofa mod. Extrasoft fabric covering
Living area pendant lamps mod. Gregg
Dining table mod. Saarinen black marquinia marble, dining chairs mod. Fiberglass tulip and fabric cushion
by Knoll

Ristrutturazione di un sotto-tetto nei pressi di Urbino

Quadrastudio as Architects

We were contacted for the renovation of the attic, belonging to the family home. The request was to redistribute the spaces, in order to obtain a comfortable living / dining area, a well-equipped kitchen area, an eclectic bathroom, with a large shower and finally a master bedroom.

 

We therefore decided to give noticeable breath and lots of natural light (widening the openings), we lightened the staircase by eliminating the partition that closed it and inserting glass balustrades, which disappeared into the floor. This solution allowed the staircase to receive light up to the entrance, making it naturally illuminated.

 

Since there is a supporting column in the center, we have succeeded in distributing the furniture very effectively, through the use of a modular sofa, which embraces it and also makes it a piece of furniture. The lighting fixtures inserted are very light to give the sensation that they float in space.

 

The kitchen area has been designed with a horseshoe shape. In order not to separate the disengagement that we find ourselves down the three steps, we decided to create a custom-made boiserie, in order to perfectly integrate the door to access the bathroom and the door to enter the sleeping area. This lacquered boiserie of the same kitchen finish remains flush with the columns, allowing us to perceive a single space, right from the landing.

 

The kitchen furniture has been developed in perfect symmetry, valuable appliances have been inserted and it has been cured in all its parts, in order to make it as linear as possible. Lighting was developed in collaboration with the company that makes the track, in order to optimize the work space.

 

The bathroom has been characterized by wall cladding with slabs of travertine, a series of furniture pieces made on our design, in corten sheet, have been inserted. The large shower has been designed with a head-mounted shower head, with rain and waterfall function. The lighting was completely hidden by means of veils and LED bars. Only on the sink, two suspended luminaires descend.

 

The master bedroom has been managed with a large bed in the middle of the room, with a headboard that embraces the two glass bedside tables. The lighting fixtures have been designed as a suspension on the back of the bed and the wardrobe has been integrated into a niche.

 

The flooring of the house in natural oak has been kept the one already present, going to smooth and restore where the walls of the old distribution were, while the dashboard in wengè-stained oak was made from new.

 

Material Used :
1. Arclinea kitchen mod. Convivium
2. Scholtes appliances
3. Foscarini living area pendant lamps mod. Gregg
4. Flos night lamps mod. Brackets
5. Schuco thermal break aluminum fixtures
6. Knoll dining table mod. Saarinen black marquinia marble
7. Knoll dining chairs mod. Fiberglass tulip and fabric cushion
8. Living Divani sofa mod. Extrasoft fabric covering
9. Daikin channeled cooling system
10. Sideboard Sangiacomo mod. Glass door casing with painted aluminum frame
11. Poliform bedroom wardrobe mod. Stratus
12. Glass Italia bedside tables mod. Float

This story is available in multiple languages
Project Credits
Architects
Parti in vetro
Products used in this project
Office Building for Metrovacesa
next project

Office Building for Metrovacesa

Offices
Madrid, Spain - Build completed in 2018
View Project