Ristrutturazione e ampliamento casa privata

Ristrutturazione e ampliamento casa privata

Architect
Consalez Rossi Architetti Associati

ES-arch – enrico scaramellini architetto
Location
Madesimo, Italy
Category
Private Houses
Marcello Mariana - Fotografia

Ristrutturazione e ampliamento casa privata

Consalez Rossi Architetti Associati as Architects

The project regards the complete renovation of a detached villa of 400 sqm s and an extension of 160 sqm. The existing building is completely redesigned with the installation of wooden facades with timbered shading systems. From the new-built garages a vertical distribution gets through the entire project and distributes the different (property) units. The new building (160 sqm), originally designed to be constructed with a wooden panel technology (X-lam), has been built with precast concrete panels covered in wood.


The project is built at the far end of the settlement, at the edge of a spruce pines and larches forest. The layout of expansion has been the result of the relationship between the forest and the available land. The volume of the corridor connecting the existing building and expansion, divides the section of the steep slopes into an upper garden and a paved plaza below. The new building is an insert to the existing volume and is detached from it both physically and in an expressive way. A unique volume that concentrate the extension in a simple design and plays with the existing building both as regards shapes, explicitly modern, and materials. Brushed and heat-treated larch, split stone (gray gneiss) for the base and titanium zinc for the roof (rheinzink).


Wood Studio House
next project

Wood Studio House

Private Houses
View Project