River West Gateway

River West Gateway

Architect
Vikelas Architects
Location
Par. Leoforou Kifisou 98, Egaleo, Greece | View Map
Project Year
2021
Category
Shopping Centres
Gavriilux

River West Gateway

Vikelas Architects as Architects

The project concerns the design of the connection zone between the existing shopping center "RIVER WEST" and the new expansion area "RIVER WEST OPEN". This is an aesthetic and functional upgrade of the existing traffic corridor that now leads to the outdoor area of ​​the expansion of the shopping center.

photo_credit Gavriilux
Gavriilux

The intervention area is located at the current levels of ground floor and first floor and tends to redesign the corridors, which once led to the supply zone of the shopping center on the ground floor and in the sanitary areas of both floors.

photo_credit Gavriilux
Gavriilux

The new study attempts to guide the flows of the public to the new extension and vice versa. The design approach uses a contemporary architectural vocabulary, but at the same time associates it with the identity and geometry of the River West's atrium. The Transition Zone was sought to be clearly distinct from all areas of the existing shopping mall, but at the same time to "fit in" the existing architectural approach. 

photo_credit Gavriilux
Gavriilux

Spatial Intervention Modules

The intervention affects the design of the existing Shopping Center in three main sections:

photo_credit Gavriilux
Gavriilux

A. Floors

The existing floor is made of ceramic tile with a random geometric pattern. In the intervention part, the floor will be replaced with a cast mosaic,that will be able not only to differentiate, but also create some continuity with the existing one, extending the floor's joints delimited by stainless steel profiles. 
In the second level of the intervention zone, the public passage space is much more limited. For this reason the floor is slightly differentiated, as light incisions are placed which meander from the floor to the vertical wall and from there to the ceiling like a kaleidoscope.

photo_credit Gavriilux
Gavriilux

B. Ceilings

In an effort to transfer the quality of outdoor lighting inside the Shopping Center, we place a luminous elastic ceiling construction, on the main axis of the transition zone. This emmisive element is interrupted in oblique zones for the installation of sprinklers, regarding to the floor's joints. The inner contour and the entire upper part that surrounds the elastic roof is covered in black, thus emphasizing the curved outline of the luminous construction. At the elevators' entrance, hangs a continuous curved light strip in the form of a one-line-drawing that extends on either side of the transition zone giving a hint of the new intervention and inviting visitors to the new Riverwest Open.

photo_credit Gavriilux
Gavriilux

C. Vertical Surfaces

At the ground floor level, the shops which are located on either side of the corridor leading to the extension, are softened, turning their windows into curves, facilitating the flows and at the same time widening the transition zone. Lightboxes are placed vertically on the side of the corridor, which illuminate the space and display advertising and information messages.

At the first floor level, a spiral of successive light frames is formed, which also creates the feeling of a gate - a gate with a duration that gives interest to the narrow and blind corridor. At the end, the space is expanded to allow an unobstructed and natural movement to the new balcony of the extension wing.

photo_credit Gavriilux
Gavriilux
Project Credits
Product Spec Sheet

Featured Projects
Latest Products
News
Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media
25 Jun 2022 News
Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media

In Lviv, Radio Garage is a media art centre and an experimental gallery for temporary exhibitions wi... More

Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric
25 Jun 2022 News
Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric

Located in Prague’s Andel District, Manifesto Market Andel is an urban infill project activati... More

Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm
24 Jun 2022 News
Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm

An iconic 19th-century building next to Amsterdam Central Station, Droogbak has been transformed int... More

Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials
24 Jun 2022 News
Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials

House VD-B by Graux & Baeyens architecten is a renovated hacienda-style villa in Evergem, Belgiu... More

Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)
22 Jun 2022 News
Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)

In the heart of the historic city of Bruges, The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC) is a... More

Award-winning New Museum of Ethnography by NAPUR Architect opens in Budapest
22 Jun 2022 News
Award-winning New Museum of Ethnography by NAPUR Architect opens in Budapest

Designed by NAPUR Architect, the recently opened New Museum of Ethnography in Budapest is a purpose-... More

New Royal College of Art campus by Herzog & de Meuron unveiled in Battersea
22 Jun 2022 News
New Royal College of Art campus by Herzog & de Meuron unveiled in Battersea

The Royal College of Art unveiled its new campus in Battersea, London this past month.  With a... More

TAO’s Qingyijiang Road Elementary School explores a decentralized school system design that embraces equality, non-hierarchy, freedom, and diversity
21 Jun 2022 News
TAO’s Qingyijiang Road Elementary School explores a decentralized school system design that embraces equality, non-hierarchy, freedom, and diversity

The Qingyijiang Road Elementary School by TAO (Trace Architecture Office) explores a decentralized s... More