River West Open

River West Open

Architect
Vikelas Architects
Location
Athens, Greece | View Map
Project Year
2022
Category
Shopping Centres

River West Open, the new wing of stores expanding along a “broken line”

Elval Colour as Manufacturers

River West Open is the name that has been given to the extension of the River West shopping mall to the adjacent plot to its west. It comprises the entire renewal of the former Mouzakis industrial lot transforming it into a series of new stores and food and beverage outlets, on a total surface area of 83,500 sqm, in Athens, and it is owned by the Noval Property company.

 

This is a new wing of stores expanding along a broken line in the back of River West that follows the “river’s” course, bringing to mind the Kifissos river running underground at the same location. The design concept has created spaces for both movement and pause providing multiple opportunities for visual escapes towards both the interior and the exterior of the shopping mall.

 

Close collaboration with Vikelas Architects and the subsequent controls carried out throughout the construction, by Elval Colour’s technical department, have ensured that the façade with aluminium composite panels was manufactured, fabricated, and installed in line with the requested specifications, ultimately guaranteeing its aesthetic and structural integrity for many years to come.

 

The result

For the facade of the new River West Open, Elval Colour, in collaboration with Vikelas Architects, has opted for using etalbond® Α2 aluminium composite panels, because of their non-combustible core. The product satisfies the building’s maximum fire protection requirements in line with the strictest European and international standards. The material is ideal for buildings over 23 meters in height and buildings with a high number of visitors. 

Panels were placed in accordance with the principle of ventilated façades. Ventilated façades have been named so because of the layer of air existing between the main masonry and the outer decorative layer. They take advantage of the space between the masonry and the outer surface by creating a natural draught, through the so-called chimney phenomenon, for the layer of air existing in-between. This results in the removal of hot air and humidity, immediately reducing the cooling loads needed in the summer. Conversely, during the winter, ventilated façades maintain more heat in the interior, thus reducing the heat loads needed and the building is heating requirements. All the above contribute in optimising the building’s energy efficiency. 

etalbond® Α2 aluminium composite panels bear a 201 Angel White finish, selected from Elval Colour’s standard colour collection, creating a harmony of colours among the buildings, whereas the back side of the panels is covered with a special primer to facilitate the placement of supports for large cassettes. To achieve the minimum break possible between cassettes, the Bravo W support system for vertical suspended cassettes was used, and drilling was performed by CNC treatment so as not to affect the panel’s perfect flatness.

 

Between the new wing and the old wing, a curved awning made of aluminium composite panels has been created, visually enhancing the new entrance located there while also protecting it against the sun and the rain. Elval Colour is always seeking to achieve the highest quality for its products aiming at providing excellent services to its customers. 

The challenges

One of the challenges of the project was to ensure the aesthetic performance of the cladding, in terms of colour, so that it would be identical to the corresponding cladding in the existing shopping mall. Due to the high number of visitors in the building, it was particularly important to select the proper material of fire safety, while providing energy efficiency to the building. 

The design scale for the new building has required cassettes whose length exceeded, at times, four meters, while the sheets needed to be thinner than six millimetres. The cladding for the façade needed to be drillable, maintaining all the while the integrity of the flatness of the material.

Caption

 

Caption

 

 

Read story in FrançaisEspañol and Italiano

Project Credits
Products used in this project
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct name
ManufacturersElval Colour
Product Spec Sheet
Manufacturers
Featured Projects
Latest Products
News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More

CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void
8 Aug 2022 News
CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void

Located near the Bordeaux Saint-Jean railway station, Tri Postal Block designed by CoBe architecture... More

Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume
5 Aug 2022 News
Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume

On a building plot in a small Brabant village, two families are accommodated within two separate hou... More

MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work
5 Aug 2022 News
MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work

Well-designed interior spaces are one of the many reasons for the ongoing popularity of patisseries.... More

Studio Coplanar renovates a countryside house in a white and azure palette
5 Aug 2022 News
Studio Coplanar renovates a countryside house in a white and azure palette

Located in the countryside of downtown Brazil, Serrana House designed by Studio Coplanar is a 30-yea... More