Röhrig House
Bildpark / Veit Landwehr, Cologne

The Röhrig House

Studio Hertweck Architecture Urbanism as Architects

The Röhrig House is part of a series of hillside houses designed by Studio Hertweck in the German Rhine Valley. It is located on a steep slope on the edge of the buildable land of Sinzig-Westum, a German municipality between Bonn and Koblenz. The client, a young family with one child, wanted to have generous interior and exterior shared areas, in combination with a rather classical program: two children's bedrooms, a home office, a parents' bedroom, and two bathrooms.

In order to translate this program in an economic way, Studio Hertweck has inscribed a very simple cube into the slope. Garage and storage rooms were accommodated on the ground floor, the children's bedrooms with a bathroom on the first floor. On the second floor, an open living area was created, which opens onto a terrace towards the valley and at the back onto a garden. On the third floor, the architect located the parents' area with their bedroom, bathroom, and home office.

The garden has been connected to the roof terrace by a set of terraces and outside stairs so that people can walk around the house while opening up beautiful views of the landscape. The reduction in terms of materials and the use of unfinished double-shell in-situ concrete walls not only has aesthetic value but also enabled the architect to dispense with some trades such as plastering or scaffolding.

To push the economy of the project even further, Studio Hertweck designed a single shaft in the center of the cube which contains all the networks of the house: from electric cables to water pipes, from the chimney flue to the laundry chute. All the technical appliances and sanitary equipment are arranged around this shaft so that they can be connected exclusively to it. The house is designed so that there are no thermal bridges and is heated by an air-water heat pump. 

 

Technical sheet

Client: private
Conception and artistic supervision: Prof. Florian Hertweck, Architect, Luxembourg
Structural Engineer: Stelio Berikaki, Sinzig
Technical Supervision of the construction: Ira Matheis, Architect, Remagen
Photographer: Bildpark / Veit Landwehr, Cologne
Planning Phase: 2014-2015
Construction Phase: 2016-2020
Housing surface net: 182 m2
Construction Type: Sandwich Concrete Walls 16/14/20, Concrete slabs, Timber/aluminum windows

Product Spec Sheet

Project Spotlight
Product Spotlight
News
Barrisol Light brings the outdoors inside at Mr Green’s Office
22 Apr 2024 News
Barrisol Light brings the outdoors inside at Mr Green’s Office

French ceiling manufacturer Barrisol - Normalu SAS was included in Archello’s list of 25 best... More

Peter Pichler, Rosalba Rojas Chávez, Lourenço Gimenes and Raissa Furlan join Archello Awards 2024 jury
22 Apr 2024 Archello Awards
Peter Pichler, Rosalba Rojas Chávez, Lourenço Gimenes and Raissa Furlan join Archello Awards 2024 jury

Peter Pichler, Rosalba Rojas Chávez, Lourenço Gimenes and Raissa Furlan have been anno... More

25 best decorative glass manufacturers
22 Apr 2024 Specification
25 best decorative glass manufacturers

By incorporating decorative glass in projects, such as stained or textured glass windows, frosted gl... More

Introducing Partner Geopietra
19 Apr 2024 Partner News
Introducing Partner Geopietra

Geopietra® is an international brand and an Italian company founded in 1996, specialized in the... More

Shigeru Ban’s Paper Log House at Philip Johnson’s Glass House
18 Apr 2024 News
Shigeru Ban’s Paper Log House at Philip Johnson’s Glass House

In New Canaan, Connecticut, Shigeru Ban: The Paper Log House has opened as part of the 75th annivers... More

10 commercial buildings that benefit from planted facades
18 Apr 2024 Specification
10 commercial buildings that benefit from planted facades

The integration of nature into architecture marks a proactive urban response to the climate emergenc... More

Hudson Valley Residence by HGX Design draws inspiration from local agricultural vernacular
17 Apr 2024 News
Hudson Valley Residence by HGX Design draws inspiration from local agricultural vernacular

New York City-based creative studio HGX Design has completed the Hudson Valley Residence, a modern,... More

Key projects by Perkins&Will
17 Apr 2024 News
Key projects by Perkins&Will

Perkins&Will, a global interdisciplinary design practice, places architecture at its core. With... More