Romsey road

Romsey road

Architect
AR Design Studio
Location
Winchester, UK | View Map
Project Year
2012
Category
Private Houses
Stories By
AR Design Studio

The Myers Touch
Martin Gardner

Romsey road

AR Design Studio as Architects

Romsey road is a luxurious 5 bedroom house refurbishment in the city of Winchester.


Our brief was to create a sense of space and calm in the tight and complicated layout. By extending at the rear on first floor we replaced two single bedrooms with two master bedrooms with en suites, as well as liberating space to create a new double height dramatic entrance and stairs leading to a wide functional landing and a new family bathroom. The palette of materials used is limited and muted, white and grey render and tiles to make the experience of the house that of a calm play between spaces and light.


On the ground floor we doubled the kitchen and dining area to create our signature minimal open living space, this is fully glazed on to the external glass-covered patio. Our concept was to create continuity between the two rooms by using the same floor material, flush thresholds and structural glass to cover the external patio. By designing an oversized structural frame at the end of the covered patio we strongly marked the end of this space to create the illusion that the internal living space extends to the external limit of the covered patio. This ambiguous internal and external space creates vitality, in the tradition of modernist spaces like that of Mies van der Rohe’s Barcelona pavilion.


On the garden elevation both the client and planners supported us in creating a strong visual identity, which is expressed by the simple play of a dark grey box (the first floor bedrooms) jutting out of the ground floor’s white render and glass structure. A simple but radical look.


Indoor Outdoor

The Myers Touch as Interior Architects

Light, space and laughter abound in this contemporary kitchen extension


The Brief


Major renovation of this 1970s family home necessitated a contemporary kitchen to complement the style of the new extension. Working with both the client and the architect, the requirement was to design a bright and sleek kitchen that would maximise the garden views and allow a natural overflow from inside to outside. It was important to integrate as much of the kitchen as possible into the fabric of the room space, so that the island and dining table could take centre place.


The Challenge


The tall units disappear discretely into the walls creating a subtle back drop for the kitchen centrepieces. Lotus white door fronts juxtapose a dark grey tiled floor creating an atmosphere of serenity and understated luxury. Kitchen cabinetry and living furniture sit comfortably side-by side giving character and warmth to this family space.


The Outcome


With the addition of so much extra living space and the premium quality of design and product choice, this family will never look back. Light, space and laughter abound, making this a very special place for all the family.

Share or Add Romsey road to your Collections
Project Credits
Interior Architects
PASSIVE HOUSE 01
next project

PASSIVE HOUSE 01

Private Houses
Brookings, South Dakota, USA
View Project