Roof construction Bellariastraße, Vienna

Roof construction Bellariastraße, Vienna

Architect
BWM Architekten und Partner
Location
Bellariastraße, 1010 Vienna, Austria | View Map
Project Year
2010
Category
Apartments
BWM Architekten / Photo: Christoph Panzer

A terrace becomes a conservatory.

BWM Architekten und Partner as Architects

Luxury flats with high-quality interior and exterior spaces in heritage-protected architecture.
A loft in a centrally located residential building was converted to create three premium freehold and rental flats with outside spaces. The building is part of a historical ensemble between the famous Ringstrasse and the Natural History Museum. The flats all have a conservatory that affords a spectacular view of Vienna’s historical centre. The large hinged windows, which can be tilted outwards to open fully, add extra space to the interior and create a connection to the outside without interfering too much with the roof landscape of the heritage-protected building.
Lighting and ceiling heights are the two main challenges when converting a loft. Sufficient natural light sources and spaciousness are, however, key components of a well-designed layout.

Task
Dachgeschoßausbau mit 3 Miet- und Eigentumswohnungen mit Freiräumen in einem unter Denkmalschutz gestellten Wohnhaus in Innenstadtlage

Client
privat
BWM Team
Erich Bernard, Ferdinand Bischofter, Silke Schmitz, Elena Romagnoli

Project partners
Architecture
Arbeitsgemeinschaft BWM Architekten und Partner & Rollwagen Partner Architekten

Implementation planning, Side supervision
Rollwagen + Rollwagen

Window planning
MDE Metal Design Engineering GmbH

Building phyisics
RAAB-Engineering GmbH

Statics
DI Ernst Ringsmuth

 

AWARD

Gebaut 2010,Vienna

This story is available in multiple languages
Project Credits
Product Spec Sheet

CC3 Building
next project

CC3 Building

Residential Landscape
Pamplona, Spain - Build completed in 2020
View Project