Roots Dental Hospital @ Jasal Complex Rajkot

Roots Dental Hospital @ Jasal Complex Rajkot

Architect
Prarthit Shah Architects
Location
rajkot, India
Project Year
2016
Category
Hospitals

Roots Dental Hospital

Prarthit Shah Architects as Architects

Roots Dental Hospital @ JasalComplex Rajkot


Brief: Dentist Couple, wife being BDS and husband an Oral surgeon who will also require operation theatre and a small patient ward. General requirements of 5-6 person waiting area with reception, consulting area and two dental chairs. Small laboratory cum scrub room before doctor enters operation theatre.


Location: 150’ Ring road, Rajkot, Gujarat


Area: 675 square feet


Time Period: 6 months


Total cost of project: 12 lakh rupees


Beginning


At the beginning, architect and client combinedly decided to make a dental clinic which is technically superior as well as provides soothing and pleasant environment. A place where dentists would love to work for longer hours and patients wouldn’t mind if a few more teeth are extracted!


Key Ideas


The idea was that interior should truly portray transparency in medical environment. So, waiting, consulting and dental area are all aligned in seamless transparency. While maintaining transparency, to enhance the importance of consulting area deodar wood has been cladded in ceiling and four pillars (like ‘mandap’). There is no partition between consulting area and dental area but only indian onyx marble puffy acts like a separator between them.


Clinic having speciality of oral surgery has facility of laboratory, operation theatre, small ward for patients and a toilet. This functions are resolved in tight space and are separated from main areas by interior partition. Operation theatre has two entries. Doctor can enter from dental area via laboratory and patient directly enters from waiting area via ward!


Material Pallet


White is the primary colour of whole interior and wood adds the touch of warmth to consulting and handles. Bidasar green marble is the highlighter in dental area while clinic logo made in metal plate is the primary wall highlighter in waiting area. Multicolour slate are used in entrance to make it inviting and dramatic

Project Credits
Penthouse In Costa Blanca
next project

Penthouse In Costa Blanca

Private Houses
Alicante, Spain - Build completed in 2019
View Project