Roriz Social Project

Roriz Social Project

Architect
pema studio
Location
Roriz, Santo Tirso, Porto - Portugal | View Map
Project Year
2018
Category
Wellness Centres
Pema studio

Roriz Social Project

pema studio as Architects

“Roriz Social Project” take place to serve the population. The study focused on public use sanitary facilities in need of urgent intervention. A previously degraded and dysfunctional space whose requalification is based on three fundamental principles: the space functionality, the limit budget imposed and respect for the context, spirit and history of this place. The project entire development came from a clear functional problem, the access to a storage room, made through the entrance into the men's toilets. In response to this problem, the project was developed around the creation of a single entrance into the building, which assumes itself as an extension of the public road to its interior and gives direct access to the storage room, it's through this new "inner street" that the access to the men's and women's toilets is made.

 

The choice for the stabilized oxidized iron grid arises from the historical context of this old building, an old chain of this region of which still remains the heavily oxidized grid in the small windows. The monolithic granite washbasin, an abundant stone in this region, assumes an imposing form and translates the craftsmanship of working on stone, an art once common in the people of this place, currently in extinction. Added to this all, is the will to do something contemporary, provocative and relaxed that can challenge the typical local public work paradigm.

Read story in Português

Project Credits
Architects
Contractors
Product Spec Sheet

Featured Projects
Latest Products
News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More

Ippolito Fleitz Group redefines office culture through a network of fluid and adaptable spaces
15 Aug 2022 News
Ippolito Fleitz Group redefines office culture through a network of fluid and adaptable spaces

Ippolito Fleitz Group designs the Swiss headquarters for an international pharmaceutical company in... More

Atelier Archmixing designs a cultural landmark amidst a picturesque mountain landscape
15 Aug 2022 News
Atelier Archmixing designs a cultural landmark amidst a picturesque mountain landscape

Nestled in the mountainous region of Chengde, the Art centre of Aranya serves as a connection betwee... More

Top 10 Trending Glazed Office Partitions
12 Aug 2022 Specification
Top 10 Trending Glazed Office Partitions

Glazed office partition systems respond to the essential needs oftoday’s workplaces. Transpare... More

Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More