Royal College Of Music - Architecture And Music In Harmony

Royal College Of Music - Architecture And Music In Harmony

Universities
Stockholm, Sweden
AIX Architects, Åke E:son Lindman

Royal College Of Music - Architecture And Music In Harmony

AIX Arkitekter AB as Architects

A music workshop cloaked in shimmering gold glass that arouses curiosity and anticipation. Since 2003 we have been instrumental in development of the Royal College of Music (KMH) in Stockholm. The goal has been ambitious – to create the world’s most modern college of music. Along the way, we faced several challenges. Aside from overall high demands on tone control and noise insulation, the educational environment also contains public spaces for performances and experiences. From the exterior, the composition of the new buildings for the College of Music has been interwoven with the listed historic stable facility, creating an inviting whole that enriches both the activities within and the urban landscape. At the Royal College of Music, 21,600 square metres of musical experiences have taken shape and as of 2016 are part of the cultural scene in Stockholm, Sweden and Europe.


The College of Music is a new center for a vital part of the vibrant and internationally acclaimed music life in Sweden, the educational facilities for new musicians, which also serves as a meeting point and a cultural scene inviting the public. Founded in 1771, as the educational part of the Royal Swedish Academy of Music, The Royal College of Music in Stockholm is the world’s second oldest. The college has been on this specific site along the boulevard of Valhallavägen since 1956, but over time the school outgrew its premises and was dispersed over many buildings with no clear entrance or a generous public space.


The urban planning process was extended for a long period of time. From the architectural competition in 2003 which AIX Architects won, until the legal force of the local plan was gained in 2012 it took 9 years. Building program and schematic design was running in parallel to the planning process and the principal documents were commenced in 2012 and the building documents in 2013. Building construction on the site began in 2013.


The new composition of the campus for the Royal College of Music, with new buildings interwoven with old buildings, in a complex inner city situation with valuable cultural heritage buildings to be preserved, has resulted in architecture with a unique and strong identity. The void of the old stable courtyard is also part of the cultural heritage and creates a secluded but completely open public space to be used both by students, teachers and passer-by.


The main building, new and cloaked in shimmering gold glass, is combined with a more restrained plastered wing which serves as an entrance to the campus through a portico. Suspended in the portico a bespoke and permanent artwork is created by artist Ebba Matz. The sculpture’s name is “Sch, tyst, lyssna” which means “hush, silent, listen”. In the stone paving leading up to the entrance a sketch with the name “there is no such thing as silence” is engraved. The entrance is situated to the south and allows also for a generous and welcoming outdoor space with an ancient oak tree cautiously preserved on site and in company with new greenery and places to sit in the sun.


Architectural themes have been the notions of music workshop, rhythm and gold-shimmering brass, all of which are also visible in the choice of materials. The entrance hall in the main building is the “heart of the school” where all the movements, communications and entrances to the halls are gathered. The restaurant here is also open for all.The college contains four public concert halls for teaching, education and performance. Each hall is designed for different kinds of musical focus with different acoustical needs and this has resulted in four unique characters. The requirements of tone control has called for a great deal of collaboration with acoustic consultants.


Acoustic sound insulation is very ambitious from an international perspective for music colleges, and the insulation degree is very high even between rehearsal rooms and corridors, many rooms are constructed as floating constructions with no contact to the main structure of the building, which has been a challenge for all consultants and contractors. All structural principles, materials, heating fixtures and lighting and are carefully chosen to meet the extremely high acoustical criteria.


The indoor air is to a large extent humidified which is beneficial for both musical instruments and the human voices. The building has been designed to protect our health and environment by taking the requirements by the Swedish system for certifying buildings into consideration (certification level Miljöbyggnad Silver regarding energy, indoor climate and materials).


The construction was completed in May 2016, and the students moved in in August. The last details were finalized just in time for the ceremonial inauguration and opening concert attended by the King and Queen in January 2017, followed by three days of popular festivities. The Royal College of Music project contains several commissions for AIX Architects with both the client (Akademiska Hus) and tenant (Royal College of Music) as commissioners.


Royal College of Music

Gustafs Scandinavia AB as Acoustic wall panels

A collaboration between architects AIX, acoustician Jan-Inge Gustafsson from Norconsult and Gustafs, a series of concert halls at Stockholm’s Royal School of Music features a distinct colour scheme and innovative acoustic solution.

In the main hall, box formed elements are made of Gustafs panels in ash veneer, painted in shades of red and with integrated lighting.


The Chamber hall, with its characteristic blue waves, is for a smaller audience. The same ash veneer panels from Gustafs are painted in varying shades of blue. The gold cover beneath the panels is a laminate surface while the ceiling is glad with Gustafs Panels in a Grid panel. The smallest hall, called the Black Box, is clad with Gustafs Planks and Gustafs Panels in a black painted ash veneer. The panels were designed by AIX architect Annika Askerblom.


More from the Manufacturer:


With high ambitions from the very beginning the architects wanted to create the most modern music college of the world. Through a solid cooperation between the architects AIX, acoustician Jan-Inge Gustafsson from Norconsult and Gustafs the new Royal School of music was completed the autumn 2016 with a result beyond the expectations.


Already during Gustafs Malmö Live project, acoustician Jan-Inge Gustafsson and Gustafs started to discuss different solutions for the upcoming Royal College of Music project. And that is how Gustafs got the contract to build the acoustical solutions for three concert halls at the new college of music in Stockholm.


The main concert hall – The Royal Hall, at Royal College of Music in Stockholm is acoustical adapted for many different music events. Box formed element was made of Gustafs panels in painted ash veneer. Each band has a unique red shade. Some boxes are also integrated with lighting.


The Chamber Hall – Nathan Milstein Hall, with its characteristic blue waves is custom made for a smaller audience and strings, organ and piano performance. The curved panels are Gustafs Panels in, once again, painted ash veneer in different blue shades. The gold cover beneath the blue painted panels are panels with a laminate surface. The ceilings are cladded with Gustafs Panels in a grid pattern with unique acoustic properties.


The smallest hall is Kreativiteum or Black Box. The hall is an experimental stage for both recordings and performance for a smaller audience. Gustafs have produced a mix of Gustafs Planks and Gustafs Panles in black painted ash veneer. The design for all our panels is designed by AIX architect Annika Askerblom.


The Royal College of Music was opened for the students in august 2016 and was inaugurated by King Carl Gustaf XVI 28th of January 2017.

Product Specifications
BrandCategoryProducts
ASC Pawel FilipekFaçades
Gunnar Karlsen SverigeVentilation
Gustafs Scandinavia ABGustafs Scandinavia ABAcoustic wall panels
RigaCarcass/shell
UPB ASCarcass/shell
520 West 28th Street
next project

520 West 28th Street

Housing
New York, United States - Planned in 2017
View Project
Archello

Want to see more like this?

Subscribe to Archello's newsletter