Rubí Market, square and offices

Rubí Market, square and offices

Architect
MIAS Architects
Location
Rubí – Barcelona, Spain
Project Year
2010
Category
Offices

Supermarkets
ADRIÀ GOULA PHOTOGRAPHER

Rubí Market, square and offices

MIAS Architects as Architects

Rubí local market is in a central urban position. It is in a triangular plot, which gives the market the same shape. In the northern side, before the intervention, there was an excavated inbuilt and residual space which was not used. The project proposes building an underground two-storey parking, connected to the existing one. Over the new parking, the enlargement of the market is built.


The project includes the refurbishment of the lower floors in order to integrate them into the parking, installing refrigerators and waste processors.


This new square, over the underground parking, will be the new outdoors hall of the market. Its geometry tries to make the slope walkable and suitable as a public space. In addition, it is an extension of the commercial activities inside the market, giving enough space for fairs and occasional outdoor commercial events.


With this project the market changes its orientation, having the main entrance in the square. So then, this extension is almost like a façade-building, with new city hall and market administration offices, which lies on the northern side of the plot. This building, then, occupies the frontal area, growing higher than the existing market so that it becomes something like a three level placard. In the ground floor, the building has commercial spaces related to the existent market activity, and the main access to the market and to the underground parking.


“In fact, projects have always a secret thinking or a hidden beginning which allows thinking about the place and working in it… and this is something which is normally not explained. They are personal interests, certain ideas that were born in an intense work moment, which happen to be important for the logical development of the project.


We have built a sort of urban beach, where people would lie and sunbathe, wander, play… It is a new topography made of sand and pavement that landmark a water building, something like a wavy front. This is a transparent blue building, where foam is still shining. It is almost a marine landscape, made of blue and grey, like the roof of the market, where water would be the main character too…”

Project Credits
Consultants
Engineers
The Residences of 488 University Avenue
next project

The Residences of 488 University Avenue

Apartments and Housing
480 University Avenue, Toronto, ON, Canada - Build completed in 2014
View Project