RURAL CLASSROOMS IN MONTES DE MARIA

RURAL CLASSROOMS IN MONTES DE MARIA

Architect
Taller Sintesis
Location
Transversal Montes de Maria, El Carmen de Bolivar, Bolivar, Colombia | View Map
Project Year
2018
Category
Primary Schools
Silvio Pereira

RURAL CLASSROOMS IN MONTES DE MARIA

Taller Sintesis as Architects

SPATIALITIES THAT CHANGE AND IMPROVE THE REALITIES OF THE TERRITORIES: RURAL CLASSROOMS IN MONTES DE MARIA

 

Fondo acción for the chindrens and education is an entity which facilitates under developed communities to transform their reality. Montes de María, is located in Colombia, with a tropical climate and altitudes not exceeding 1,000 meters above sea level, this rural area has difficult economic and social conditions and low state assistance, which is why it has a precarious and slow development in its temporal history Added to this is the deterioration and destruction of its natural resources. In this occasion we designed a series of classrooms in different communities.

 

The main goal of the project goes beyond the physical object, being it the importance of giving voice to those who have never had one, thus supporting community processes toward social and natural elements.  Through a series of workshops with the involved actors, we create a commitment of the people who looked at the project as theirs, this commitment is a basic foundation for long peace in the country.

 

The proposed building is a space for shade, a large roof without divisions through which the air passes freely, keeping the interior cool. A free space conceived to be used all the time both by the students of the school and by the community in general, even when its doors are closed, for this an open lobby has been provided for free use by the community. The building was also conceived as a large piece of furniture that encourages people to meet, its walls fold, generating benches and niches both inside and outside, and its floor rises thirty centimeters above the natural terrain, turning its entire perimeter into a great public chair.

                                       

The construction of this building has been planned according to the materials available in the area, understanding the transportation problems in an area without roads or connections, materials that are known to the local workforce and require little training, but it has also sought to rescue the traditions in the handling of wood that the homes in the area show, in this way the doors and windows of this small environmental classroom become a wooden fabric that lets the wind pass and at the same time filters the intense light of the area , also causing the interior of the space to be in continuous change through the shadows that are projected on the surfaces.

 

Materials used:

1. Cementos Argos - Cement
2. Ladrillera San Jose – “Tolete“ brick.
3. AjoverCubiertec - Metal roof panels

This story is available in multiple languages
Project Credits
Product Spec Sheet

ElementBrand
Metal roof panelsajover
CementosGrupo Argos
“Tolete“ brickLadrillera y Arcillas San José
Product Spec Sheet
Metal roof panels
by ajover
Cementos
“Tolete“ brick
CA House
next project

CA House

Private Houses
Vinyols i els Arcs, Tarragona, Spain - Build completed in 2020
View Project