Rural Tourism Pe no Monte

Rural Tourism Pe no Monte

Architect
[i]da Arquitectos
Location
Monte Novo da Cruz, Odemira, Portugal
Project Year
2014
Category
Housing

Private Houses
Joao Morgado - Architectural Photography

Rural Tourism Pe no Monte

[i]da Arquitectos as Architects

Located on the Alentejo Coast, the Monte Novo da Cruz is a rural property withabout 10 ha strongly characterized by a gently undulating landwith slopes sometimes relevant. The presence of a curtain of high trees along the south-eastern perimeter of the site and a dense vegetation near a south-western streamstand out in the landscape.


In the centre of the property, in a high position, there is an old rural construction, consisting of a house and a small annexin an advanced state of degradation. The house, along with a stone well, a group of oak trees and some fruit trees, define the area of intervention.


The main challenges of the project were to preserve the prominence of the original house, to maintain the formal and material simplicity, to enhance the natural features of the place and, at the same time, to meet the demands of the new program, a Rural Tourism.


In this sense, the proposal for the Monte Novo da Cruz seeks to establish a contrast dialogue between the existing and the new building which sometimes merge with each other, creating a smooth transition between the past and the present. This relationship is materialized through two types of intervention, placed at different levels on the ground:


In the upper level, the intervention consists on recovering and expanding the existing building for owners' house. Respecting the implementation and characteristics both constructive and typological of the original architecture, the house was adapted to the new uses and needs of our time. The planimetric composition is made up by a succession of spaces,which ends with a double height common lounge with a central fireplace.On the north-west sideare locatedthe main entrance and supportingspaces – bathrooms, laundry and pantry - intercalated with small garden courtyards for natural lighting and ventilation.On the south-east side, to the contrary, are located the main spaces –living areas, bedrooms, kitchen, office and library - overlooking the garden and pool. On this side, the outer walls remain thick and, as if excavated, it was incorporatedmost of the fixed furniture such as fireplaces, closets, cabinets, bookcases, tables and benches.


In the lower level, the intervention results in a new independent building that adapts to the topography of the site and uses the slope of the ground to differentiate the owners’ house of the guestareas. This long volume, half-buried and perpendicular to the line of trees, preserves the scale of the house and reinforces the verticality of vegetation. Its unique façade is characterized both by a wide opening framing vistas of the landscape as well asby a stand-alone pergolareducing the amount of direct sunlight coming inside the rooms and providing privacy for guests.At the level of arrival the building is almost imperceptible to the eye,only a long terrace with seating areas for contemplation of the surrounding nature is visible. Under this terrace we find theprivate accommodations and common areas such asa multipurpose room and a large covered outdoor living area with a bar.The access to the roomstakes place via a long corridorcharacterized by the presence of an exposed concrete wall, performed with traditional wooden formwork, and a series of skylights that illuminate the entire path.


The connection between the two volumes is developed through a central courtyard, the heart of the whole complex.It is from it that is organized the distribution and access to the different parts.The staircase/auditorium that leads to the upper level and three oversized vertical windows that reveal amplitude of the common lounge stand out in this courtyard.


The project also includes a small caretaker's house. Along the way to the complex, this square house with8.40x8.40m marks the entrance through two blind and white walls that lead us to the central courtyard. The contact with the outside is done only by two shaded entry courtyards that ensure good visibility to the owners’ house entrance, vegetable garden and parking.


The concretepavements and white plaster walls are the predominant materials of the entire complex.


Share or Add Rural Tourism Pe no Monte to your Collections
Products used in this project
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct link
ManufacturersEuropean HomeErgofocus Fireplace
Product Spec Sheet
On Cube
next project

On Cube

Offices
Shanghai, China - Build completed in 2016
View Project