RUŽINOV MIDDLE INCOME HOUSING

RUŽINOV MIDDLE INCOME HOUSING

Architect
Serie Architects

Siebert + Talas, spol. s.r.o.
Location
Bratislava, Slovakia | View Map
Project Year
2009
Category
Housing
Michelle Young

RUŽINOV MIDDLE INCOME HOUSING

Serie Architects as Architects

This high density, middle income housing, to be built on a very tight budget, posed two fundamental and enduring problems of mass housing:


How can monotony be avoided or reduced as the result of the need for repetition that enables efficient and economical construction and how can a balance be struck between uniformity and variety, communal decorum and individual expression.


The project site lies on the southwest corner of the intersection of two busy thoroughfares of the city, Ružinovská and Bajkalská and slopes down towards Lake Strkovecke. The brief stipulates a high FAR of 4.5 and calls for the provision of 440 units of apartments with a relatively low construction budget. Our response was to distribute the required numbers of apartments into a family of towers. This family of towers is composed of three towers of varying heights – 29, 19 and 12 storeys – with the shortest tower closest to the lake and the tallest tower placed furthest from it. The towers are clustered together loosely to capture a central open space that serves as an entrance and communal space. The tower is a simple extrusion of a rectangular plan with a 3.3m grid to allow effective subdivision of flats, rooms and opening. The tower avoids any formal complexity or iconic figure but still achieves a memorable massing and silhouette due to its clustering and arrangement of towers at different heights.


Continuing the strategies of V Office, the project utilises the gridded facade as the deep structure to create a thickened and modulated facade out of rooms. Here, loggias of different depth create a semi-outdoor room, laid out on a rhythm of 2:1 bay and undulating inwards and outwards to imply a second surface that is curvaceous in contrast to the orthogonal façade of the tower. The placement of the loggias in this configuration also draws the living rooms long the facade diagonally, thus disabling the direct stacking of living rooms or identical units type one above another. In turn, through the facade, we generated 56 unique apartment layouts (with minimal increase in cost of construction). Thus the deep structure of the gridded facade is utilised to confront the two persistent problems stated above.


The first denies the rampant random facades that typify mass housing of late, where the conspicuous expression of different apartment units on the facade, expressed as singular instances (and as a celebration of individuality) denies any sense of order and coherence and negates the very notion of collective housing. Following on from this, the second response is to provide for a high degree of differentiation in apartment layouts where these differences cohere into a collective whole that is ordered and legible.

Featured Projects
Latest Products
News
HHF transforms a neglected urban courtyard into a lush apartment complex in Basel
27 Jan 2023 News
HHF transforms a neglected urban courtyard into a lush apartment complex in Basel

In the heart of one of the urban blocks of Basel, lined with residential buildings around its perime... More

Atelier Deshaus translates the topography of Jinshanling into a tranquil stone cloister
26 Jan 2023 News
Atelier Deshaus translates the topography of Jinshanling into a tranquil stone cloister

Tucked away in the valley of Jinshan Mountain in Laowa village, China, the Upper cloister designed b... More

Martin Lejarraga Architecture Office contemporarily refurbishes an apartment building in Spain
26 Jan 2023 News
Martin Lejarraga Architecture Office contemporarily refurbishes an apartment building in Spain

Martin Lejarraga Architecture office completes a contemporary refurbishment of an old 20th-century a... More

Contemporary renovation of a mountain lodge by SBSA maintains vernacular links with the surrounding landscape
26 Jan 2023 News
Contemporary renovation of a mountain lodge by SBSA maintains vernacular links with the surrounding landscape

In northern Italy, Mountain Lodge S. Stefano by Sandri Barbara Smaniotto Andrea Architetti (SBSA) is... More

RJ Nursery in Okayama takes lessons from the neighboring traditional temple
26 Jan 2023 News
RJ Nursery in Okayama takes lessons from the neighboring traditional temple

In Okayama, Japan, the RJ Nusery by HIBONOSEKKEI takes advantage of its location next to a tradition... More

IGI Library by atakarchitekti forms a new piazzetta between an existing building and a dynamic new extension
24 Jan 2023 News
IGI Library by atakarchitekti forms a new piazzetta between an existing building and a dynamic new extension

In the Czech centre of Vratislavice, the new IGI Library by atakarchitekti uses a former Roman Catho... More

Le Studium at the University of Strasbourg fosters sustainability, sociability, and sharing in a combined library and student union building
24 Jan 2023 News
The Studium at the University of Strasbourg fosters sustainability, sociability, and sharing in a combined library and student union building

In the vein of a learning centre, Le Studium at the University of Strasbourg by Jean-Pierre Lott com... More

Piuarch collaborates with Fendi Maison to create an open spatial dialogue with the Tuscan Landscape
24 Jan 2023 News
Piuarch collaborates with Fendi Maison to create an open spatial dialogue with the Tuscan Landscape

Nestled in the Tuscan countryside, the new Fendi Factory in Bagno a Ripoli is a masterpiece of Milan... More