S-LAB Istituto Nazionale di Fisica Nucleare

S-LAB Istituto Nazionale di Fisica Nucleare

Architect
ELASTICOFarm
Location
Turin, Italy | View Map
Project Year
2020
Category
Laboratories

Research Facilities
Anna Positano, Gaia Cambiaggi | Studio Campo

S-LAB Istituto Nazionale di Fisica Nucleare in Turin, Italy

ELASTICOFarm as Architects

S-LAB, the new complex of the Istituto Nazionale di Fisica Nucleare (National Institute of Nuclear Physics) in Turin, Italy, is located within the premises of the Consiglio Nazionale delle Ricerche (National Research Council) in order to promote collaborations between the two institutions in the development of common research activities and programs. It is a semi-industrial building where machinery and precision instruments for the experiments carried out by the Institute are produced. At the same time it is a building with a strong symbolic value due to the relevance of
the research topics and the high scientific value of what is carried out here.

photo_credit Anna Positano, Gaia Cambiaggi | Studio Campo
Anna Positano, Gaia Cambiaggi | Studio Campo
photo_credit Anna Positano, Gaia Cambiaggi | Studio Campo
Anna Positano, Gaia Cambiaggi | Studio Campo

The project adopts the traditional construction technology for manufacturing buildings and, by reinterpreting it, avoids the repetition of the typical image
of industrial warehouses. The deconstruction of volumes is emphasized by the use of reinforced concrete infill panels of different colors which protrude beyond the boundaries of the building. Some of the concrete panels conceal a message
that only reveals itself under certain precise conditions of air humidity; an experiment, on the skin of a building created for experimentation.

photo_credit Anna Positano, Gaia Cambiaggi | Studio Campo
Anna Positano, Gaia Cambiaggi | Studio Campo
photo_credit Anna Positano, Gaia Cambiaggi | Studio Campo
Anna Positano, Gaia Cambiaggi | Studio Campo

The result is an innovative building, embodiment of a new idea for productive buildings, that become spaces for creativity and sharing, also thanks to a plan layout that includes courtyards and patios. The volumes of which the building is composed, of varying heights and articulations, respond to the different functions accommodated within: from the large hall of the shop to the more compact spaces for laboratories, offices and service areas. The arrangement in different volumes
allows to mitigate the impact of the new building on the existing one. Also, it relates more coherently with the existing office building, to which it is connected through a glass corridor, and with the Colonnetti Park to the south- east, an important naturalistic filter between the dense Mirafiori district and the area along the banks of the Sangone river.

photo_credit Anna Positano, Gaia Cambiaggi | Studio Campo
Anna Positano, Gaia Cambiaggi | Studio Campo
photo_credit Anna Positano, Gaia Cambiaggi | Studio Campo
Anna Positano, Gaia Cambiaggi | Studio Campo

The building is placed in the center of the lot, suggesting the possibility of future expansions. In order to strengthen the relationship between inside
and outside, the plan layout ensures that open spaces are never perceived as residual areas: there is the tree-lined walkway, the entrance courtyard, the patio, the green area to the south facing the canteen and the technical service area to the east. The building is designed to minimize energy consumption and exploit renewable energy.The mechanical systems are very sophisticated as they meet different needs, from mechanical shops to areas with controlled atmosphere.

photo_credit Anna Positano, Gaia Cambiaggi | Studio Campo
Anna Positano, Gaia Cambiaggi | Studio Campo
photo_credit Anna Positano, Gaia Cambiaggi | Studio Campo
Anna Positano, Gaia Cambiaggi | Studio Campo

Team:

Client: Istituto Nazionale di Fisica Nucleare

Architects: ELASTICOFarm

Project Team: Stefano Pujatti, Alberto Del Maschio, Valeria Brero, Serena Nano, Daniele Almondo, Andrea Rosada, Monica Ierace

Structural engineering: Arching Srl

Mechanical engineering: Projema Engineering Srl

Construction company: Ruscalla Renato Spa

Prefabricator: Alciati Srl

Installations: Paolin Impianti Srl

Press Office: Cultivar

Photography: Anna Positano, Gaia Cambiaggi | Studio Campo

Caption
Caption
Caption

Read story in Italiano

Featured Projects
Latest Products
News
31 design studio pictures an embracing abode amidst a coconut forest in Haikou
6 Oct 2022 News
31 design studio pictures an embracing abode amidst a coconut forest in Haikou

Set amidst a lush coconut forest, the Visun Great land Art Villa designed by Shenzhen-based architec... More

Ksoul Studio layers emotions, colours and playful elements in the Chee-se restaurant in Tay Ninh
5 Oct 2022 News
Ksoul Studio layers emotions, colours and playful elements in the Chee-se restaurant in Tay Ninh

Popular amongst youth and families in Tay Ninh, Vietnam, Chee-se opens its second store and restaura... More

The new Chez Pierre Restaurant revives retro glitz and glamour in Monte Carlo
5 Oct 2022 News
The new Chez Pierre Restaurant revives retro glitz and glamour in Monte Carlo

Pierre Baldelli opens his first restaurant in Monte Carlo, bringing back the old charm and style. Se... More

The Julius Prague by Matteo Thun celebrates the vibrancy of the city’s Bohemian past
5 Oct 2022 News
The Julius Prague by Matteo Thun celebrates the vibrancy of the city’s Bohemian past

Balancing residential comfort with the feeling of a high-end hotel, The Julius Prague by Matteo Thun... More

Minus workshop instils awe through its milk-lake-inspired Dabpa Artisan Restaurant
4 Oct 2022 News
Minus workshop instils awe through its milk-lake-inspired Dabpa Artisan Restaurant

Following the artistic and evocative interior design of Peking & Szechuan Cuisine restaurant, Da... More

GWWO Architects celebrates sustainability by building over an existing building in Angelica Park
4 Oct 2022 News
GWWO Architects celebrates sustainability by building over an existing building in Angelica Park

Built on top of an existing structure in Angelica Park in Reading, PA, Berks nature, designed by GWW... More

The Colonnade by Annkur Khosla Design Studio offers a showcase of modern interior concepts in India
4 Oct 2022 News
The Colonnade by Annkur Khosla Design Studio offers a showcase of modern interior concepts in India

An example of India Modern Design, ‘The Colonnade’ by Annkur Khosla Studio is a home for... More

Jessica Gersten Interiors develop a material-savvy palette for a Tribeca pied-à-terre renovation
3 Oct 2022 News
Jessica Gersten Interiors develop a material-savvy palette for a Tribeca pied-à-terre renovation

In Tribeca, New York, a pied-à-terre for a family was transformed by Jessica Gersten Interior... More