Sagrada Familia’s interventions

Sagrada Familia’s interventions

Shops and Temples
Sagrada Família, Barcelona, Spain - Build completed in 2018
Josep Daudé ©Fundació Junta Constructora del Temple Expiatori de la Sagrada Familia

Sagrada Familia’s interventions

COMA Arquitectura as Architects

The commission arrived in 2016 and ended in 2018, involving the full renovation of five spaces (1032 m²) in the Temple of the Sagrada Familia.


The full project has been carried out in a comprehensive way through a design that is simple and respectful towards the already built surrounding, with simple lines and volumes that seek to integrate into the environment and preserve each of the original Gaudí elements. Likewise, an attempt has been made to incorporate all the installations and structures in a way that minimizes their impact, while providing the spaces with great functionality and comfort.


Montserrat and Mercè Cloisters

The project aims to convert the cloisters of the Sagrada Familia into multi-purpose rooms. The Cloisters were originally conceived by Gaudí as open ambulatory spaces that connect the temple’s façades with the sacristies in its corners. Once the construction of the Temple is complete, this will be their configuration, but while the works continue, its use has been redefined.


The final result consists of two elongated spaces, with large windows on both sides. Their roofs and façades with typically Gaudinian geometric definitions use materials such as stone, concrete and ceramics. At the back of the Cloisters, a free-standing module has been created containing stage, lectern, audio-visual and projection equipment, installation and climate control elements, as well as peripheral spaces for bathrooms and store rooms. The material used for the two spaces has been wood: oak in the Mercè Cloister and beech in the Montserrat Cloister.


Museum space, new main shop, and museum’s public bathrooms

The starting point was the unification of the exhibition spaces and the gift shop area in the museum's current itinerary, located in building’s basements. These spaces alternate vaulted ceilings and façades with Gaudinian geometries, and also with structures that are more typical of 70s and 80s prefabricated construction systems. Another drawback of the project was finding different floor levels due to the location of foundation elements which are distinctive of the Temple and that were not to be affected.


The overall result of the architectural intervention is, above all respectful, functional, with simple lines. As regards the installations and their integration, it is complex but efficient and, most importantly, it is hidden, which makes it possible to achieve a clean spatial image in all the interventions.


The satisfaction of intervening in a building of these characteristics, the teamwork with the Temple’s technicians and the desire to perfect and learn are other aspects that add value, even if invisible, to this great project.

Project team
Structural calculation
AiA
Light design
Wood Module
Product Specifications
BrandCategoryProducts
AQUA CONTROLBathroom mechanisms
BoseSound Elements
CLIMAFREDClimate control
ERCO srlERCO srlLighting
MATIMEXFlooring
TrespaTrespaBathroom walls
China Central Television (CCTV) Headquarters
next project

China Central Television (CCTV) Headquarters

Offices
Beijing, China - Build completed in 2012
View Project
Archello

Want to see more like this?

Subscribe to Archello's newsletter