Sahid Kuta Lifestyle Resort

Sahid Kuta Lifestyle Resort

Architect
PT ENVIRO TEC INDONESIA
Location
Kuta, Indonesia
Project Year
2012
Category
Hotels

Wellness Centres
Guo Jie from Beton Brut

Sahid Kuta Lifestyle Resort

PT ENVIRO TEC INDONESIA as Architects

Sweeping 250 metres along a bustling beachside street, the Sahid Kuta Lifestyle Resort offers a new lifestyle hub typology. The project covers 3.2 hectares and contains two zones: the ‘Beachwalk’ retail lifestyle hub and the five-star Sheraton Bali Kuta Resort. The design concept was inspired by the terraced paddy fields that dot the Balinese landscape.


The name ‘Beachwalk’ is suggestive of a sensory dimension. Semi-open and naturally ventilated, Beachwalk consists of a series of terraced landscaped plates that create a ‘soft’ environment and serve as viewing decks. The looping circulation eliminates dead-end spaces. Roofs take the shape of a local farmer’s hat. Hanging vines and water channels contribute to the resort atmosphere. The material for this project mostly from local material & environmental friendly. Like the retail floor at Beachwalk which using teracotta, produced locally in Bali, also local high-grade paras stones. A soft veil of hanging vines and shallow water channels around the periphery of every building plate contribute to the lifestyle resort’s atmosphere of layered poetic idiosyncrasy. The development is perched on a landscaped deck that is elevated above street level. The earth-coloured base wall is lined with deep terracotta colour tiles in ‘Majapahit’ proportioned sizes which depict the islands of Indonesia – including Bali. It seems to be floating on a strip of water. The water flows down from the oasis (the ‘heart’ of Beachwalk) to the stone-terraced entry where the base walls are flanged on both sides.


The hotel also takes an ‘open’ design concept. The arrival sequence involves vehicular access through a small patterned lane before a double-volume lobby space delivers a spectacular and unhindered sea view. Two sets of U-shaped hotel wings gesture toward the sea, with gardens at the centre of each wing. The double-loaded hotel rooms are diagonally oriented to allow all guests to enjoy the sunset from their private balconies.


The Sahid Kuta Lifestyle Resort breathes new life into the old Kuta that we know and love. Through its creation of semi-outdoor garden spaces, the necessity for air conditioning is minimised. By using locally available and recycled materials, local industries are promoted and consumption of resources during transport is reduced. In addition, the architects applied a rainwater collection and water recycling system for maintaining the water features and gardens to reduce the stress on Bali’s already overburdened water supplies.


The project represents the architects’ push toward environmental and social sustainability in the built environment

Share or Add Sahid Kuta Lifestyle Resort to your Collections
Marina Bay Sands
next project

Marina Bay Sands

Offices, Hotels and Restaurants
Marina Bay, Singapore - Conceptualization in 2011
View Project