Saint Stephen of Hungary School

Saint Stephen of Hungary School

Architect
HMA2 Architects
Location
New York, NY, USA
Project Year
2013
Category
Primary Schools

Secondary Schools
© Christopher Payne / Esto
Product Spec Sheet

ElementBrand
Self Leveling ConcreteArdex GmbH
Tectum panels- Finale with SonicorArmstrong Flooring
Roofing- Field Lock SystemATAS
Lighting- Box miniAxis Lighting
Lighting- The Slot 2 SeriesMark Architectural Lighting
EcomeshMcNICHOLS CO.

Product Spec Sheet
Self Leveling Concrete
Tectum panels- Finale with Sonicor
Roofing- Field Lock System
by ATAS
Lighting- Box mini
Lighting- The Slot 2 Series
Ecomesh

Saint Stephen of Hungary School

HMA2 Architects as Architects

Since 1928 Saint Stephen of Hungary School has been an anchor institution In New York, serving Pre-K through 8th grade students and their families. To advance flexible and modern-day learning and community experiences, the school facility and its shared assembly space with the affiliated church were renovated.  An underutilized roof terrace space was transformed into an environmental science lab that has both indoor and outdoor learning spaces, connected by a glass garage door. In addition, the mobile planters on the roof terrace can be pushed to the side to allow for large social events both day and night. The indoor lab also hosts board meetings. The outdated existing lower level assembly hall was redesigned to better function as a viable theater and gym space for school and surrounding community programs. The sustainability of schools relies on their expanded role as a flexible resource for their immediate and community constituents.

 

In just a few years the leadership for this K-8 parochial school has transformed its programs and pedagogy to better serve its community and prepare its students for the world today. Tradition and innovation guide ongoing design and construction work to retrofit the existing historic building and to plan a dramatic extension in 2015. Phase 1, completed this past summer included transforming underutilized roof terrace space into an environmental science lab that has both indoor and outdoor leaning spaces, connected by a glass garage door. In addition the roof terrace's mobile planters can be pushed to the side to allow for large social events both day and night. The indoor lab hosts board meetings.

Project Credits
The Residences of 488 University Avenue
next project

The Residences of 488 University Avenue

Apartments and Housing
480 University Avenue, Toronto, ON, Canada - Build completed in 2014
View Project