Salle des fêtes de Pratgraussals

Salle des fêtes de Pratgraussals

Architect
ppa • architectures

Encore Heureux
Location
113 Rue de Lamothe, 81000 Albi, France
Project Year
2018
Category
Community Centres
Cyrus Cornut
Product Spec Sheet

ElementBrand
Acoustical CeilingsRockfon
Acoustical ceilingsKnauf AMF
BasinsCORIAN® Design
Mobile partitionAlgaflex
LightingAMBIANCE LUMIERE
BlindsATES

Product Spec Sheet
Acoustical Ceilings
by Rockfon
Acoustical ceilings
Basins
Mobile partition
Lighting
Blinds
by ATES

Salle des fêtes de Pratgraussals

ppa • architectures as Architects

Site and surroundings

On the north bank of the river Tarn, 400m as the crow flies from Albi’s celebrated Cathedral of Saint Cecilia, Pratgraussals sits in a bend on the river on the site of a former quarry, latterly appreciated for leisure and nature.

 

For the new community centre, we have proposed a building that responds to the landscape, and whose morphology allows for a variety of possible future uses. The distant spire of Saint Cecilia’s Cathedral calls for a building of great simplicity, laid out horizontally, its gallery reinforcing its pedestrian links. The powerful presence of the project characterises the site, but its architecture creates the illusion of having always been there.

 

The sloping roofs indicate the centre, over the main events hall, and the two extremities at the south and north correspond respectively to the main entrance and the artists’ entrance. The peripheral walkway becomes a suspended canopy, indicating the entrance. The simplicity of the volumes and combination of materials offers a double scale: a domestic scale, with particular reference to agricultural buildings, and the scale of a public building open to all.

 

Program and form

The Pratgraussals community centre is a major amenity, part of the community, inviting, conceived to cater for the wide range of events that it needs to accommodate. The brief stipulates the construction of a large hall to seat 500, plus associated services: reception, dressing rooms, technical logistics, kitchens, management, as well as the necessary external developments in the meadow to the west, with its events stage.

 

A hall designed both as an important piece of equipment for the Pause Guitare festival, and a welcoming and convivial building for multiple uses in the city of Albi. A simple brief for a community venue for parties, meetings, games and events for all ages and all passions.

 

To these criteria was added the requirement that the building be constructed in less than 11 months in time for the 2017 and 2018 festivals.

 

Functionality and uses

The centre of the project is the large events hall, whose roof makes it possible to adapt a reception area by decomposing it into three separate spaces, thus being able to accommodate a range of configurations. Particular care was given to ensure both natural light during the daytime, as well as the possibility to black out for shows or projections.

 

At either end of this space are, to the south the main entrance to the building, and to the north a secondary entrance, providing the option of extending the events’ space out into these two additional volumes. A broad canopy protects the southern entrance from the summer sun or provides shelter from the rain. On the north side, the canopy extends out away from the building, forming an external space like a little patio giving onto the park, which can be privatised. To the east, a functional concept provides access the entire building via an internal access passage.

 

Material Used :

1. Kerto — columns and beams

2. Sacba — timber

3. SGM / Carrières de Thiviers — pebbles

4. Jansen — externalopenings

5. Ates — blinds

6. Schindler — lifts

7. Getzner — acousticresilientlayer

8. Algaflex — mobile partition

9. Rockfon et Knauf — acousticceilings

10. Design Parquet — wood flooring

11. Fiberdeck — timber decking

12. Ambiance Lumière — lighting

13. Dorma — ironmongery

14. Corian — basins

15. Kronimus — paving

Project team
Signage and fresco
Site supervision
Cost control and site supervision
El Batel Auditorium and Conference center
next project

El Batel Auditorium and Conference center

Heritages and Marinas
Cartagena, Spain - Build completed in 2011
View Project
Archello

Want to see more like this?

Subscribe to Archello's newsletter