SALON BILIR PRIVÉ

SALON BILIR PRIVÉ

Architect
Bruzkus Batek Architekten Partnerschaft
Location
Vogelsangstraße 19, 70176 Stuttgart, Germany
Project Year
2015
Category
Shops
Jens Boesenberg

SALON BILIR PRIVÉ

Bruzkus Batek Architekten Partnerschaft as Architects

Refurbishment of a hairdresser’s shop Ahmet Bilir, Stuttgart hair stylist who frequently takes part in international haute-couture fashion shows, has named his new salon "SALON BILIR PRIVÉ". The small elegant salon was designed by Bruzkus Batek architects, who have created a space whose boudoir character is accentuated by a homely, almost intimate atmosphere.


Three neat steps lead from the street directly into the reception and waiting area, whose walls are clad with micro-fluted white panels, bringing historical stucco to mind. Due to a framing shadow gap they are clearly legible as a cladding layer, and contrast in their perfection with the rough-surfaced original wall that is visible as a border above the fluted panels. The reception area furniture dates from the 1960s.


The adjacent salon with its four styling chairs is seen through two openings in the dividing wall. The floor here is of newly-laid herringbone parquet, as in the reception area. The gray painted walls are offset from the ceiling by a white border, and create a classical backdrop for the octagonal brass-framed mirrors. Beneath each mirror is a red marble console table on a brass pedestal. Bruzkus Batek designed the furnishings specifically for AhmetBilir’s salon.


The existing pale terrazzo floor of the shampoo room has been refurbished. Here the walls are painted in a powdery pink and harmonize with the salon’s chosen product line. A wall opening serves as a visual connection between the shampoo room and the reception area. In the opening, an integrated illuminated shelf displays care and styling products. The differentiated lighting concept was developed for the salon by PSLAB.


The so-called “colour laboratory” is located in a separate “box”, whose walls are fully clad with Persol mirrors. Thank to the shadow gaps around the circumference, the box is perceived as an independent modern element that stands in contrast to the existing building, while simultaneously reflecting it.


Bruzkus Batek have created a salon with a unique atmosphere, in which classical elegance and modern accents can complement each other in harmony.


English translation, Sarah Riviere


Product Specifications
BrandCategoryProducts
.PSLABlight
Seibold Innenausbau KGCarpenter
City of Westminster College
next project

City of Westminster College

Universities
London, United Kingdom - Build completed in 2010
View Project
Archello

Want to see more like this?

Subscribe to Archello's newsletter