Sanctuary of Montserrat

Sanctuary of Montserrat

Architect
Arcadi Pla i Masmiquel
Location
Barcelona, Spain
Category
Churches

Special Ulma Drainage Solution in the Sanctuary of Montserrat

ULMA Architectural Solutions as Manufacturers

ULMA has developed a special drainage solution for remodelling the entrance square of the emblematic Sanctuary of Montserrat in Barcelona. There are three squares at different elevations, connected to each other and serving as the anteroom to the Basilica.


The project was shaped by different rows of U100.10R channel with a GR100UOC slotted grating. They were arranged in perpendicular shape in relation to each other with the shape of a grid. The biggest problem was to solve the knots where the two rows intersected. The concern of both the works' management and the constructor was to resolve this problem in a technically appropriate way, avoiding if possible the handling on site of channels and slots.


The ULMA technical department, after studying the project, proposed a special cross-shaped piece for the channel and another for the slot. This proposal was hydraulically more efficient, with an appropriate shoulder between pieces, improving the finish and simplifying the works in terms of cost and completion.


With an inverted “T-” shape, the grooved slot stands out for its appearance and it is a system which integrates perfectly into the flooring (whether concrete, cobble or slab) and it achieves total mimetization in the urban escape. Integral, adaptable to different channel models and available in a galvanised and stainless steel finish, it is ideal for urban environments.

Featured Projects
Latest Products
News
Blanchette Architects revamp an old carpet factory into a vibrant office space
18 Aug 2022 News
Blanchette Architects revamp an old carpet factory into a vibrant office space

A well-known Montreal-based firm, Blanchette Architects renovated an old factory building for an ind... More

Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction
17 Aug 2022 News
Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction

Located in a typical Chinese village on the outskirts of Beijing, ‘Mixed house’ designed... More

Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility
17 Aug 2022 News
Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility

Located in the city of Antwerp in Belgium, Park + Ride designed by HUB is a large-scale public parki... More

Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions
17 Aug 2022 News
Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions

In Qinhuangdao, China, the Monologue Art Museum by Wutopia Lab opened on the park green of SEATOPIA... More

ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being
16 Aug 2022 News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being

Located in the heart of Valencia in Spain, Clinica Alejandria designed by ERRE Arquitectura is a pla... More

Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism
16 Aug 2022 News
Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism

Situated in the Hollywood Hills at the edge of a steep promontory, the private residence Bellgave by... More

Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade
15 Aug 2022 News
Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade

In Melbourne’s beachside suburb of St Kilda, the Victorian Pride Centre is the first purpose-b... More

Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More