Santo Tirso Hous3
Ivo Tavares Studio - architectural photographer
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
PendantFlos
Interior lightingDelta Light
Flooring: Rustic OakCastro Wood Floors
Windows: Cortizo Cor VisionCortizo
Facade cladding: Anthracite Roof tileCS Telhas
Heating: Radiant FloorGiacomini SpA

Product Spec Sheet
Pendant
Interior lighting
Flooring: Rustic Oak
Windows: Cortizo Cor Vision
by Cortizo
Facade cladding: Anthracite Roof tile
Heating: Radiant Floor

Santo Tirso Hous3

Hous3 as Architects

From the road you can see the house, on a small hill, with a dark silhouette in sharp contrast to its natural environment, offering a wide view over Santo Tirso. Its simple lines are the reinterpretation of the stereotype of the traditional Portuguese house, gable roof.

 

We started by defining a northeast-southeast axis in the longitudinal direction of the land and oriented in the best view of the place. And in this linear orientation, the main volume is arranged, in a playful reconfiguration of the traditional house, it becomes remarkable in the landscape. A smaller, fat volume is attached to this one, which in addition to completing the programmatic requirements of housing is also an allusion to the annexes that traditionally are constant additions to the main house.This volume departs from the entrance of the lot to create a kind of external decompression atrium. And in the simplicity of the composition of these two volumes, an intuitive understanding of spaces is promoted, inviting us to enter.

 

In terms of the program’s distribution, the reception lobby is the frst point of contact with the house, leading us to the central and common areas of the house: dining room, living room and kitchen, spacious and generous with lots of natural light promoted by negative space, which is used as the extension of the indoor room to the outside, to the pool and outdoor dining room, taking advantage of the rhythmic play of light in the afternoon.

 

This central block also allows us to separate two spaces that were to be independent:
For the south-east, the private area, a corridor distributes the rooms and a small ofce, all of them with exterior spaces accessible through glass doors that balance the visual and physical connections to the landscape of each room;


To the northeast, the technical areas of housing and work, with double height;
Over these two areas, the traditional shape of the gable roof allowed the interior spaces to be modeled to complement the nature of the programs, creating a place for reading and studying.

 

Due to the simplicity and relevance of its interior design, with light, minimalist and smooth walls, it offers a peaceful living space. In contrast to the dark exterior, where the black plan tile and the pine together with the simple shape of the building create a striking graphic silhouette against the landscape.

 

On the whole, through the juxtaposition of its facade materials, we get closer to the natural, the beautiful, where we hope that its inhabitants are happy.

 

Material Used :
1. Facade cladding: Anthracite Roof tile, CS Telha
2. Flooring: Rustic Oak, Castro woods
3. Doors: Custom doors, with JNF handles and Accessories 
4. Windows: Cortizo Cor Vision
5. Roofing: Anthracite Roof tile, CS Telha
6. Interior lighting: Delta Light and other
7. Interior furniture: Custom furniture 
8. Kitchen Electronics: Smeg
9. Heating: Giaccomini, Radiant Floor 

This story is available in multiple languages
Share or Add Santo Tirso Hous3 to your Collections
Project Credits
Architects
Products used in this project
Conversion of a tertiary building
next project

Conversion of a tertiary building

Apartments
Paris, France - Build completed in 2020
View Project