school campus, Ninove
Jeroen Verrecht

school campus, Ninove

Abscis Architecten as Architects

The school campus is located in the centre of the city of Ninove, on a green strip in the middle of a closed building block. This green oasis offers space to three GO!-schools: a kindergarten and primary school, a middle school and a secondary school (athenaeum). The schools were dealing with an enormous shortage of classrooms, which threatened to fill the open space with temporary containers. The assignment consisted of drawing up a master plan for the future development of the entire campus and the construction of several new school buildings and sports infrastructure.

The master plan had to anticipate construction in different phases without restricting the quality of the existing open space. The new school buildings together provided an additional 7200 m² of space, which allowed to gradually reduce the amount temporary pavilions.

In the first construction phase, the primary school was built. A powerful standalone volume on the Dreefstraat, for which the old buildings of the athenaeum had to make way. The middle school was given a new extension between two blind facades on the Astridlaan (on the side of the train station) where originally there were parking spaces. Both new buildings form the new face of the campus in an improved integration of the school campus in its urban environment. Centrally on the campus an existing school building of the athenaeum was extended with modern laboratories and sanitary facilities. A second construction phase comprises a four-storey new building for the athenaeum with classrooms and secretariat. A third phase is planned for the construction of a sports hall with a canteen, which could also be used by third parties outside school hours. While phases 1 and 2 contain the realization of different buildings - a kindergarten and primary school, a middle school and a secondary school- we attempted to create a certain harmony that shapes and strengthens the campus as a whole. A clear and identical materialisation for the different new buildings was the most important way to achieve this. The new buildings create a renewed identity for their users without losing sight of the uniformity of the campus. Spatial connection, unique shapes versus uniform choice of materials and detailing all keep each other in balance. The large green open space creates a strong cohesion between the different schools.

GO! school Ninove

STRABAG Belgium nv as Contractors

The project included the demolition of the existing school building and the construction of a new primary school, a secondary school and a laboratory. The works were a part of the first phase of the Gemeenschapsonderwijs (community education) masterplan. STRABAG Belgium was responsible for the turn-key completion of this new estate school. Not only the construction but also the realization of the school yards and exterior were realized while the children were temporarily housed in 8 containers. Screw piles with ground movement were used during the works. Thanks to a new façade and a green inner court the new school perfectly fits the surrounding environment. Due to the variable roof height of the class rooms, the architects created an open and spacious feeling throughout the buildings. The school yard is connected to the L-shaped school building. The façades are made of brown-grey coloured bricks with yellow shades and match with the existing school building.

Bistro Mirage, Berlin Wedding
next project

Bistro Mirage, Berlin Wedding

Bars
Berlin, Germany - Build completed in 2018
View Project