School Center S. Miguel de Nevogilde

School Center S. Miguel de Nevogilde

Architect
AVA architects
Location
Rua da Escola, Porto, Portugal
Project Year
2011
Category
Primary Schools

Secondary Schools
FG+SG – Fotografia de Arquitectura

School Center S. Miguel de Nevogilde

AVA architects as Architects

1. Location and Context The intervention site is located in a specific urban context. The surrounding area is characterized by distinct structures in terms of volumetry, typology and morphology. To the west, in a lower level, we can find consolidated urban structures with panoramic sea views. The remaining area is composed by two-story single-family homes, built in the twentieth century, featuring outdoor spaces and gardens that border directly with the school precinct.


The existing school building occupies an area of approximately 5 268.00 m2. On the east side, the terrain is bordered by a street (Rua da Escola), which connects the service and entrance area. Let’s say that the school’s outdoor area, fits and deploys along the plot.


2. Implantation The spatial and architectural design of the new School Centre took into account not only the limits of the available area, but also the program requirements. It was also taken into consideration the terrain topography, solar orientation, access and links to the surrounding area, the connection between indoor and outdoor areas and lastly, the functional link with the pre-existing building.


3. Program We sought to formalize and materialize the provided program through an architecture capable of dissolving in its own space, capable of no longer being sensed as a building and seeking to reinforce the identity of the pre-existing building. The expansion consists of a building with a "simple architecture", hybrid in the way it relates. At first impact, it suggests the idea of a mass that runs through the perimeter of the precinct and seeks to disappear on the terrain. This illusion is accomplished due to a glass coating that allows the reflection of the trees and shrubs that surround the plot boundaries. Intentionally, we sought to mislead the physical presence of its status as a "mass" that fills the ground and upper bodies are a representative part of the new school. The ground floor spaces are organized according to the interior patio and visual links are established between the surrounding area and the boundaries of the school precinct. Additionally, the space orientations proposed value visual perspectives of the outside area and also of the school precinct. The program is organized taking into account the different spaces and their interrelationship, seeking for a functional and temporal sense of the different school areas.


4. Organization We propose the idealization of a school that features different spaces and environments, formatted according to the different levels of education (pre-school and primary school), whilst still relating both through the existence of common spaces. The organization of teaching facilities is done accordingly to the different indoor and outdoor spaces and how they relate between them.


We sought to build a specific scenario for the new school reality, through functional and programmatic organization in the expression of a found language.

Rolex Learning Center
next project

Rolex Learning Center

Research Facilities
Ecublens, Switzerland - Build completed in 2010
View Project