Searle Visitor Center Lincoln Park Zoo

Searle Visitor Center Lincoln Park Zoo

Architect
Ross Barney Architects
Location
Chicago, IL, USA | View Map
Project Year
2018
Category
Visitor Center
Kendall McCaugherty - Hall+Merrick Photographers
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Moveable Glass Wall NanaWall
RoofCarlisle
TileDaltile
Burnished BlockEchelon
Curtainwall EFCO Corperation
StoneHalquist Stone

Product Spec Sheet
Moveable Glass Wall
Roof
Tile
by Daltile
Burnished Block
by Echelon
Curtainwall
Stone

Searle Visitor Center Lincoln Park Zoo

Ross Barney Architects as Architects

The Lincoln Park Zoo, one of North America’s oldest, has evolved since its 1868 founding into an institution that connects people with nature in the urban heart of Chicago. Through its focus on quality and conservation, the Zoo embarked on a capital campaign to re-work its visitor experience including a dynamic east gate pavilion as the new Searle Visitor Center.

 

The new pavilion, which comprise an entry gate, visitor center, administrative offices, membership lounge, and public washrooms tucks behind the natural landscape. Two buildings formed in the shape of a “J” are visually tied together by an innovative structural canopy with cantilevered frames supporting and hanging from one another. These opposing forces: tension and compression, balance in an effect that appears to effortlessly levitate. As visitors arrive, a pattern of layered branches filters light as if peering through the branches of a tree.

 

A courtyard, scattered with boulders and a blooming tree, is wrapped by offices. The information center, with its retracting walls, opens to the Zoo grounds in the summer months, enriching the visitor experience and creating an open and welcoming experience. As the Zoo closes, a monumental gate with the same layered branch pattern closes. Pivotal to the design and security of the building and more broadly the entire zoo campus, the pattern had to be calibrated to discourage climbing.

 

The Searle Visitor Center represents the aspirations of a Chicago Institution that has become one of the last free Zoo’s in the country with a memorable building that is a gateway to the park, city, and world beyond.

 

Material Used :

Exterior

1. Curtainwall – EFCO

2. Moveable Glass Wall – Nanawall

3. Stone – Halquist Stone

4. Roof – Carlisle

5. Green Roof  - Semper Green

6. Canopy – Waukegan Steel

 

Interior

1. Polished Concrete– Retroplate

2. Tile - Daltile

3. Burnished Block – Echelon - Trendstone

Project Credits
Doo jip
next project

Doo jip

Private Houses
Seoul, South Korea - Build completed in 2019
View Project