Secondary Residence on Lac Ouimet

Secondary Residence on Lac Ouimet

Architect
Dupont Blouin architectes
Location
Lac Ouimet, Mont-Tremblant, Québec, Canada
Project Year
2018
Category
Apartments
Olivier Blouin
Product Spec Sheet
RoleBrandsProducts Used
FurnitureKastellaThe C401 stool
LightingFlos
Plumbing FixturesAgape
Plumbing FixturesAquabrass
Audio and VideoBang & Olufsen
Plumbing FixturesBLANCO

Secondary Residence on Lac Ouimet

Dupont Blouin architectes as Architects

Situated on Lac Ouimet in Mont-Tremblant, this residence was built in 1960 by the architects Bédard Charbonneaux Langlois, who were the originators of the idea of using islands in the St. Lawrence River as the site for Montréal’s Expo 67.Almost sixty years later, the architecture firm Dupont Blouin have given the house asecond lease on life, creating a warm and elegant space for a tri-generational family


Interior Design —The residence is composed of two wings, forming an L-shape in plan. On the groundfloor, the entry vestibule becomes the pivot between the public and private spaces of the home.Rooms that are occupied during the day, including the kitchen, the dining room and the living room, are placed in the wing that faces towards the lake. Rooms that are used at night and the service rooms, including four bedrooms, two bathrooms, and the storage and laundry room, occupy the other wing which faces the garden.On the lower level, facing the lake, is a fifth bedroom, a third washroom, a bar, agame room that opens to the exterior, and the mechanical room. The other wing contains a crawlspace, underground.


The Kitchen —The patriarch of the family is an epicurean, so the kitchen was an essential element in the design of the home. He wanted his family to be able to gather around the kitchen, which is open to the dining room and living room.Completely glazed towards the lake, the living spaces benefit from abundant natural light and a direct connection to the outside.The linear organization of the kitchen is highlighted by a 24-foot long Québec sourced Cambrian black granite countertop, which integrates generous storage and space for counter seating. The range is located in the central island.


The Materials —The renovation took a sensitive approach to the existing spirit of the house and the work of the original architects. The goal was to bring new and old materials together in harmony.The home’s Douglas Fir solid timber frame and river stone walls were preserved.These materials inspired the new palette for the renovation.The existing columns and beams were sanded and stained an anthracite colour to match the aluminum mullions of the new glass curtain walls, and the existing wood deck ceiling was sanded and oiled to showcase its original hue.New wood panels cover the walls throughout the home. White oak from Ontario was chosen for the kitchen cabinetry, dining room furniture and corridor walls, while Québec cherry was selected for the bedrooms.The floors in the living spaces are slate, for ease of maintenance; the bedrooms are carpeted in a silver grey, providing a feeling of warmth while improving acoustics.The floor of the corridor that leads to the bedrooms is white oak to match the walls,creating a tunnel of light in the dark volume of the private spaces.The materiality of the white oak kitchen matches the existing wood structure, while the slate floor complements the original stone walls.The bathrooms rooms are clad in marble. Black Marquin a marble was selected for the two bathrooms on the ground floor, while white Carrara marble was chosen for the walls of the bathroom on the lower level.The exterior cladding of the home was completely replaced with anthracite-stainedpine slats, cut to fit the original frame of the house.


Indoor-Outdoor Continuity —Floor-to-ceiling glazing, the continuation of the slate flooring and wood deck ceiling from inside to outside, and the material treatment of the columns enhance the connection between interior and exterior, creating a feeling of being part of the landscape.

Project team
Products used in this project
Banco Popular Headquarters
next project

Banco Popular Headquarters

Offices and Commercials/Industrials
ABELIAS STREET, MADRID, Spain - Build completed in 2012
View Project
Archello

Want to see more like this?

Subscribe to Archello's newsletter