Secondary school 'Les Tuillières'

Secondary school 'Les Tuillières'

Architect
Graeme Mann & Patricia Capua Mann
Location
Gland, Switzerland | View Map
Project Year
2005
Category
Secondary Schools
Thomas Jantscher

Secondary school 'Les Tuillières'

Graeme Mann & Patricia Capua Mann as Architects

The new Collège des Tuillières is an integral part of an urban environment with an architecture inspired by Le Corbusier’s “Radiant city” and pays tribute to a very clear concept of “non-private appropriation” of the ground on which it is built. The generous presence of a large park-like area in the centre of the site made available to all residents is one of the major highlights of this urban and architectural concept. The integration of the schoolyard in this green space fosters a community function further enriched by the interaction of activities and their coexistence within a single landscaped area. The transparency of the semi-underground sports halls allows to preserve a strong visual link between the street and the schoolyard in the park. The classrooms are located on the three upper levels around a large central hall which regularly extends to the façade. Through the use of cascading voids designed to constitute the visual link between the floors and a multitude of natural light sources, this hall proves to be a coherent design component which unites. The wide spans which define the static of the sports halls are the result of a set of concrete shear walls on the classroom floors. The layout of these shear walls, parallel to the large sides of the volume whose two façades are also supporting structures, makes up the primary structure of the building. The secondary structure and shear walls are ensured by slabs of reinforced concrete. According to the same static system, the three upper levels form a cantilever nine meters deep which protects a portion of the schoolyard from inclement weather and marks the entrance to the building. The use of clinker brick to build the façades reinforces the particular nature of the new school complex while integrating it in the volumetry of the surrounding neighbourhood. The monolithic look of the exterior contrasts sharply with the atmosphere inside marked by the lightness and fluidity of space.

Featured Projects
Latest Products
News
Immersive Golong Wormhole visually represents the transformative nature of a beauty and wellness brand
25 May 2022 News
Immersive Golong Wormhole visually represents the transformative nature of a beauty and wellness brand

In Hangzhou, China, the Golong Wormhole by PINES ARCH is an experimental space for events and exhibi... More

Villa RS by JUMA Architects employs charred wooden cladding and horizontally oriented planes to blend with the Belgian landscape
25 May 2022 News
Villa RS by JUMA Architects employs charred wooden cladding and horizontally oriented planes to blend with the Belgian landscape

In the Flemish Ardennses, Villa RS by JUMA Architects is situated in a picturesque landscape with ch... More

Kindergarten for Llubi expresses in built form two converging patterns from its landscape context
24 May 2022 News
Kindergarten for Llubi expresses in built form two converging patterns from its landscape context

In the small Mallorca town of Llubi, this new kindergarten by Aixopluc Architects is located on a pe... More

25 best architecture firms in Mexico City
23 May 2022 News
25 best architecture firms in Mexico City

Mexico City is home to a number of outstanding, epoch-defining architectural firms. Its contemporary... More

New Singer Museum wing by Bedaux de Brouwer Architecten offers a balanced experience of art, architecture and garden
22 May 2022 News
New Singer Museum wing by Bedaux de Brouwer Architecten offers a balanced experience of art, architecture and garden

In Tilburg, NL, the new Nardinc wing of the Singer Museum by Bedaux de Brouwer Architecten houses th... More

Al Naseej Factory: A woven architecture that celebrates local craftspeople
22 May 2022 News
Al Naseej Factory: A woven architecture that celebrates local craftspeople

Located in Bani Jamrah, Bahrain, the Al Naseej Factory by Leopold Banchini is a textile weaving faci... More

Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years
20 May 2022 News
Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years

The neoclassical building was built between 1850 and 1855 to a design by Johannes van Maurik as a na... More

82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects
20 May 2022 News
82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects

In addition to restoring the original Museum Arnhem building, complete with characteristic historic... More