Serenity

Serenity

Apartments
Gurgaon, India - Build completed in 2016

Serenity

Design Forum International as Architects

Serenity is a high end luxury condominium development located in sector 109, Gurgaon in the suburbs of Delhi. Planned with the intent to create an ideal home for all, the development enhances its ambience to optimize high quality living, while crafting a picture perfect address. Aimed to be a development that sets the standard formodel 21st century homes, Serenity is strategically designed to offer an ideal blend of spatial comfort, stylish lifestyle and comfortable living. Conceived as a living hub that is molded around a serene environment in the midst of the hustle-bustle of the city, it is situated with easy accessibility to private and public transport systems, retail stores, and entertainment just a few steps away.


Adapting a modern aesthetic combined with contemporary construction, the development redefines luxury and lifestyle through the 9 high-rise towers of 3/4 BHK apartments and penthouses with mesmerizing views. The project’s overall massing evokes an organic form that merges seamlessly with the flowing landscape. Towers are designed in a manner to incorporate continuous balconies around the building, providing unencumbered views for all residents. Every apartment is pool-facing in order to create a micro climate, and large strip balconies are designed to encourage outdoor living. By opening them to the south, all the green areas become sun-facing, with no permanent shadow.A waterfall is designed as an entrance feature at the first floor of the club that progresses to the basement that instills an emotion of calm amidst the large expanse of green spaces with the sound of falling water.


To hold the design as a thought and a promise,the central area of the site is enhanced through the pedestrian movement inside, where there is no hindrance of the vehicular traffic.All the towers are placed at the periphery that restricts the vehicular movement to hinder the movement within the central green spaces. The built massing does not obstruct the view from the vehicular road as all the buildings are on stilts. The resulting stilted areas are used for community activities,recreation for childrenand the elderly, including the provision of cycle parking that endows the development with an impact of visual connectivity in the inner loop, even while being on the vehicular road. The apartment design is a very simple solution with two apartments to a core in the shape of an oar. The compact and efficient core at the centre enables views of all three sides to an apartment and the towers are placed far apart to create a sense of openness.


To demarcate the entrance of the towers in the basement, there is an eye-shaped cut out to orient the visitor towards the entrance that makes the basement safe, naturally-lit and ventilated. A separate driver's lounge is provided that overlooking the green spaces, merging the interiors and exteriors spaces even inside the basement. The rugged materials are used in the landscape to make it look natural;two tot-lots are in the central green areas with rubberized materials. Three spots of small islands are created with gazebos that look like a jungle in-between and can be used as a space to read or to relax in the midst of developed buildings. A ceremonial lawn defines the entrance with a view of the waterfall that can be used for various recreational activities. The Glamour aspect of every luxury project is glossy finishes, large spaces and timelessness of character. Convenience is imparted through independent lift and loft lobbies for apartments that can be characterized as per personal preferences. A Personal lift lobby has a balcony with a Frangipani tree that endows the ambience with a sensation of the exterior merging with the interior even at the top floor. Master bedrooms explore newer spatial possibilities by means of verandas and not typical balconies. The Exterior of the towers is a glossy metallic paint finish that does not recreate the glare of the sun. The entire structure is a flat slab system where ugly beams jutting out from the ceiling are not visible. Right from a swimming pool, a kids’ pool and gymnasium/ yoga centre, a skating rink and recreational facilities, the development bathes the residents’ dreams of a grand living style. Water features at the base of the towers with artistic lighting animate the lower levels with textures of reflected water patterns.


The overall design focus in Serenity has been to create a serene environment that is well-complimented by the dense green forest and huge water bodies in the heart of the campus, with all towers overlooking the naturesque surrounding. The heart-warming sun throughout the day, soothing garden greens and pool blues, heady chirping of birds, flight of butterflies, gently swaying palm trees, whistling bamboo groves - all are experiences designed to augment the human senses with peace and serene environs.

Musée de la Romanité
next project

Musée de la Romanité

Offices, Auditoriums and Museums
Boulevard des Arènes, 30 000 Nîmes, France - Build completed in 2018
View Project
Archello

Want to see more like this?

Subscribe to Archello's newsletter