Serpentine Gallery Pavilion 2008

Serpentine Gallery Pavilion 2008

Architect
Gehry Partners
Location
Serpentine Gallery Pavillion, London, UK
Project Year
2008
Category
Pavilions
John Offenbach

Serpentine Gallery Pavilion 2008

Gehry Partners as Architects

This spectacular structure, designed and engineered in collaboration with Arup, was the first built project in England by legendary architect Frank Gehry. Anchored by four massive steel columns, the Pavilion was composed of large timber planks and a complex network of overlapping glass planes that created a dramatic, multi-dimensional space.


Frank Gehry and his team took inspiration for the 2008 Pavilion from a variety of sources including the elaborate wooden catapults designed by Leonardo da Vinci as well as the striped walls of summer beach huts. Part-amphitheatre, part-promenade, these seemingly random elements make a transformative place for reflection and relaxation by day, and discussion and performance by night.


The Serpentine Gallery Pavilion series, which entered its ninth year with Gehry's structure, is the world's first and most ambitious architectural programme of its kind, and is one of the most anticipated events in the international design calendar.


Frank Gehry said: 'The Pavilion is designed as a wooden timber structure that acts as an urban street running from the park to the existing gallery. Inside the Pavilion, glass canopies are hung from the wooden structure to protect the interior from wind and rain and provide for shade during sunny days. The Pavilion is much like an amphitheatre, designed to serve as a place for live events, music, performance, discussion and debate. As the visitor walks through the Pavilion they have access to terraced seating on both sides of the urban street. In addition to the terraced seating there are two elevated seating pods, which are accessed around the perimeter of the Pavilion. These pods serve as visual markers enclosing the street and can be used as stages, private viewing platforms and dining areas.'


Gehry collaborated for the first time with his son Samuel Gehry. Since 2001, Peter Rogers, Director of Stanhope, has donated his expertise to all aspects of the Serpentine Gallery Pavilions and he continued to play a major role. The Pavilion is a fully accessible public space in the Royal Park of Kensington Gardens, attracting up to 250,000 visitors every summer and is accompanied by an ambitious programme of public talks and events.

Project Credits
Superkilen
next project

Superkilen

Masterplans, Parks/Gardens and Cultural Centres
CPH, Denmark - Build completed in 2012
View Project