SFZ Hall

SFZ Hall

Cultural Centres and Exhibitions
Tirol, Austria - Build completed in 2017

Tyrol’s treasure trove

Franz and Sue as Architects

Housing over one billion euros of historic treasures, the SFZ Museum in Tyrol exudes architectural confidence and expression, while still appearing like a secure fortress of treasures with a create use of fibreglass-reinforced concrete panels. The façade has the hermetic, unyielding look of a suit of armour; bulges in the shape of hand-axes protrude here and there from its grey, fibreglass-reinforced concrete panels (FibreC). Only a few reduced openings perforate this strong protective shell: the vehicle gate, ventilation louvres, the legally required windows of the carpenters’ workshop, and the main entrance. When the double gate is opened outwards on workdays its bright red inner faces are exposed to view.


More from the Architects:

Priceless collections

Human memory is short, as we all know, but here it is preserved. The foot (though not the rest) of a 3,000-year-old mummy, a million specimens of alpine butterflies, Gothic sculptures, prehistoric hand axes, string instruments by the legendary Tyrolean violin-maker Jakob Stainer – the list goes on. Millions of historic treasures from state museums in Tyrol with an estimated value of over one billion euros are stored in the new Collections and Research Centre in Hall.


"We wanted the building to exude confidence and constancy and to feel like a fortress, secure and impregnable."


Reduced and hermetic

Like a gigantic safe the monolith on a square plan guards countless cultural treasures brought here from collections and storage facilities throughout the state. Against the powerful backdrop of the Alps a dark and mysterious looking treasure chest protects and preserves Tyrol’s cultural memory.


"I particularly like how the building does not vie for attention with the mountain panorama even though it contains so much space under its roof."

Laura Resenberg, head of the conservation workshops


The façade has the hermetic, unyielding look of a suit of armour; bulges in the shape of hand-axes protrude here and there from its grey, fibreglass-reinforced concrete panels (FibreC). Only a few reduced openings perforate this strong protective shell: the vehicle gate, ventilation louvres, the legally required windows of the carpenters’ workshop, and the main entrance. When the double gate is opened outwards on workdays its bright red inner faces are exposed to view.


Built like an onion

The spatial concept is clear and simple. Like the rings of an onion the different zones of the building are formed around its centre. The outermost zone offers 7,500 m2 of storage space; the next ring is a connecting circulation zone; and at the core, light-flooded workshops and studios for the ca. 35-strong team are grouped around an introverted green atrium. Research staff had expressed a wish for a contemplative space of this kind that would facilitate concentrated work.


The atrium conjures up the atmosphere of a cloister. We found it quite appealing to have such a stark contrast between the inside and the outside.


A place to store, research, conserve

Two of the building’s three floors are completely embedded in the ground, ensuring an optimum climate of 19 degrees Celsius and 50 percent humidity in the storage area and eliminating the necessity for complex climate-control technology. The side elevation shows how the building is cut into the sloping site.


"This is more than just a storage facility. Expertise is going to move in here. This is a sensational leap in quality!"

Wolfgang Meighörner, director of the Tyrolean State Museums


Through airlocks, the circulation ring provides easy access to the items stored in the outer zone from all offices, workshops, packing, unloading and conservation rooms as well as the photo studio and the carpenters’ workshop. ‘For us conservators the working conditions have greatly improved,’ says Laura Resenberg, head of the conservation workshops. ‘Now, you can simply go and take a quick look at an exhibit. The studios are located directly across from the relevant storage zones. Being able to move on one level with our carts without any obstacles makes everything so much easier.’

 

Researching, thinking, reflecting, discussing questions with other experts – all in one place, focused, undisturbed, with the respective object close at hand. Human memory is short and preserving it is a lot of work, but it is certainly worth the effort.


SFZ Hall: A Treasure Chest in Tirol

Rieder Smart Elements GmbH as Facades

Housing treasures in excess of 1 billion Euros, SFZ Hall brings together Tyrolean cultures and treasures together within a dark and mysterious treasure chest at the foot of the Alps. Designed by Franz&Sue architects and planners, the hermetically sealed facade features grey, fiberglass-reinforced concrete slabs (FibreC) from Rieder. These are accented with irregular, wedge shaped bulges that appear as a defensive armour. The effect is enhanced by the closed, monolithic nature of the facade with only a few perforations breaking through as required. One of the few perforations, being the main entrance, features a bright red doors that stand out in sharp contrast.

 

Housing treasures in excess of 1 billion Euros, the SFZ Hall is a mysterious treasure chest at the foot of the Alps, an effect created with fibreglass-reinforced concrete panels.


More from the Manufacturer:


Housing historical treasures of Tirol estimated at a value in excess of one billion Euros, SFZ Hall brings together Tyrolean cultures treasures within a dark and mysterious treasure chest at the foot of the mighty Tyrolean Alps. With its reduced architecture, its unusual exterior makes a powerful impression within the dramatic landscape that surrounds.


Design by Franz&Sue architects and planners, the hermetically sealed facade features grey, fiberglass-reinforced concrete slabs (FibreC) from Rieder. These are accented with irregular, wedge shaped bulges that appear as a defensive armour. The effect is enhanced by the closed, monolithic nature of the facade with only a few perforations breaking through as required. One of the few perforations, being the main entrance, features a bright red doors that stand out in sharp contrast.


Inside, the spatial concept I simple and clear, taking on in plan what the architects describe as a onion-like concept. In the outer ring, there are a total of 7,500 depot areas. Meanwhile, at the heart of the building, bright work and studio rooms for the approximate 35 employees are grouped around an introverted green atrium. The wooden cladding used within the monastery-like effect and atrium creates a striking material contrast with the concrete panel exterior, whilst at the same time retaining the same elegant and restrained style.


‘We found that the building must radiate self-assurance and consistency, it should be safe and solitary,’ say the architects of their design.

Project team
Products used in this project
Product Specifications
BrandCategoryProducts
Rieder Smart Elements GmbHRieder Smart Elements GmbHFacades
Marina Bay Sands
next project

Marina Bay Sands

Offices, Hotels and Restaurants
Marina Bay, Singapore - Conceptualization in 2011
View Project