Shelter in the Wind: The  Yu Yang Industry Buildin

Shelter in the Wind: The Yu Yang Industry Buildin

Architect
Atelier Neo.E

LeChing Chiang Architects
Location
No. 25, Gongye West 6th Road, Lukang Township, Changhua County, Taiwan 505 | View Map
Project Year
2017
Category
Factories
Liusenyung

Shelter in the Wind

Atelier Neo.E as Project Designer

A Sanctuary Project for Yu Yang Automobile: Seeking Co-existence with the 

Environmental Context 

Look up and see a canvas of orange steel plates, and the pa5ern of white truss dancing 

across it. 

This is in response to the rhythm of the land that the building stands upon. 

The Changbin Industrial Zone stands on land reclaimed from the Taiwan Strait in central 

Taiwan. 

The Yu Yang Automobile Industry Building project is built to withstand the challenges of 

this environment. 

Strong Sea Winds 

The environmental context of this project brings strong winds from the sea year-round, 

created by the local terrain with liJle seasonal variaKon. 

MiKgaKng and controlling the wind, which also brings sand and salt erosion, is the 

driving force behind the form of this building. 

Uneven Ground 

This project is built on uncertain geology. The Changbin Industrial Zone is an arKficial 

island built with sand from the ocean floor, mined from different locaKons and depths. 

The precise geology of the site could only be understood through geological drilling. 

In response to this uncertainty, we chose to use rectangular raP foundaKons to ensure 

the stability of the foundaKon. 

We also used steel cables within each rectangle to make the foundaKon even stronger. 

An Understated Industrial Building 

In an industrial zone, funcKonality is the guiding principle. The project makes effecKve 

use of setbacks. 

A generous open space is provided where the site meets the road, enclosed only with 

low bushes and fencing (60cm high), giving the site space to breathe. 

The building has a curved roof, bending lower toward the ground on the south and north 

ends, allowing the building to blend into the surrounding landscape without ever 

seeming oppressive. 

A Large Span 

The client required a very large interior space with no support beams, allowing them 

flexibility in using the space. 


The need for a large roof therefore formed the basis in our approach. In response to the 

sea winds, we decided on a curved roof that directed the wind away from the users 

working under its protecKve shield. 

The wind paJern, geology, and user needs led us to think of this building with the 

curved roof as a Shelter in the Changbin Industrial Zone. 

Lightweight Structures under A Large Roof 

The building’s concrete foundaKon is a starKng point, from which the lines of white steel 

beams extend, criss-crossing to form a truss structure to support the plane of the roof. 

The underside of the roof is painted orange, bringing a sense of brightness to the 

interior and highlighKng the lines of the truss. 

A Space for Cleanliness 

To make beJer use of the shaded area under the overhang of the curved roof, we moved 

the hand-washing area from indoors to this semi-outdoor space, creaKng an opportunity 

for people to meet and interact. 

The structure is set at an angle to avoid disrupKng the overall design, and further 

subdivided with a number of seams. Color differences in the granitoid material give 

further visual dimension to the structure. Some greenery is also present on the sides, 

extending this space for cleanliness and giving it more life. 

We also installed seaKng on the other side of the sinks to create more possibility for the 

space beyond hand-washing. This is a place for geXng together, and we hope that chat 

and laugher can further enliven this cool shaded space. This is not just a space for 

cleanliness, but also a space for interacKon. 

An Arc Beyond 

If the structure of our project is an arc, it should never come down to earth unKl the 

structure has fulfilled its purpose. 

The structure of this industrial building was based on prototype of a pure arch. We 

wished to discover the different possibiliKes for the structure, and we wanted to explore 

the potenKal of the design through the material of steel: How much ground can the arch 

cover? How can it ingeniously fit the requirement for such a large space? 

In the actual design, we employed a series of arches that allowed us to efficiently control 

the weight of the structure. There were four fulcrums in the 55-meter span, creaKng 

three spaces: two outer corridors of about 8.5 meters, and an inner space nearly 40 

meters wide. This design was created out of consideraKon for the overall shape of the 

site. Considering the horizontal lateral forces on the structure, the design used crossed 


beams instead of the tradiKonal slanted supports. The arched truss structure created a 

unique space that also solved the problem of the awkwardly-shaped inner space. 

It is also worth menKoning that, as the building needed a large opening for its entrance, 

the girder was suspended from the arch trusses instead of supported by verKcal beams. 

This also allowed us to integrate the design for the building facade. 

In summary, the structure of this project was designed using systemic thinking that 

allowed us to respond to the needs of the space, the structure, the facade, and the 

outer walls.

Project Credits
Stacking-Roof House
next project

Stacking-Roof House

Private Houses
Thái Nguyên, Thai Nguyen, Vietnam - Build completed in 2018
View Project