Shenzhen Pingshan Sculptural Art & Creative Park

Shenzhen Pingshan Sculptural Art & Creative Park

Architect
Atelier XI
Location
Shenzhen, Guangdong Province, China | View Map
Project Year
2021
Category
Art Galleries
Zhang Chao

Shenzhen Pingshan Sculptural Art & Creative Park Renovation Design

Atelier XI as Architects

Shenzhen Pingshan Sculptural Art & Creative Park is located in an old industrial district with abandoned factories at the foot of Maluan Mountain, Pingshan District, Shenzhen. Covering an area of 30,000 square meters, this transforming culture park has become the new home for a number of creative studios and artists specializing in especially sculpture, painting, and calligraphy since the 2010s.

photo_credit Zhang Chao
Zhang Chao

In 2019, the architect was invited by Mr. Liu Xiaodu, the director of Pingshan Art Museum and Eastern Shenzhen Cultural Development Company, to renovate the public spaces of the park. After examining the site, it was clear to them that the park consisted of two distinct sets of spatial materiality that speak to the complex urban memories and the city’s temporality. The northern part is composed of old factories with relatively large volumes that are mostly coated with white stucco, and decorated with black metal doors and window frames. While the southern area is constructed from a series of small-scale red brick houses and brick-paved steps hidden in the shade of trees.

photo_credit Zhang Chao
Zhang Chao

RECONNECTION

Responding to the clear demarcation between the old factories and residential buildings respectively scattered on the north and south sides of the main road, the architect proposed to create a main axis of public spaces in the center of the culture district given a fairly limited renovation budget. This design intervention seeks to provoke dialogues between buildings of diverse materials and scales through strategic and visual reconnection.

photo_credit Zhang Chao
Zhang Chao

An elongated pavilion made of red brick and black steel stretches across the entrances to three exhibition halls, and forms a continuous public corridor. The original roadside parking area was rearranged to the west side of the district, transforming the main street into a major public space for pedestrian activities.

photo_credit Zhang Chao
Zhang Chao

The corridor system also extends from the main street to the back street to provide guidance for the public to explore more while offering necessary evacuation passages for the old factory spaces. The renovation adopts a low-interference strategy which not only ensures the integrity of original building structures, but also allows the historical traces, such as the vibrant climbing vines and graffiti on the walls, to be preserved as much as possible.

photo_credit Zhang Chao
Zhang Chao

REGENERATION

In the middle of the district stands an abandoned security guardhouse that has been in solitude for many years, and it was suggested to be demolished in earlier reconstruction plans. The architect proposed to preserve and revitalize this fragment of architectural memory. Therefore, a small “art lantern” was created using this aged building: the second floor could be used as a temporary exhibition space and the first floor as a visitor center open to the public for information release and beverage sales.

photo_credit Zhang Chao
Zhang Chao

The existing skeleton of the security guardhouse, being its walls, door, and window openings, is now preserved and clad in red cement fiberboards. The art space on the second floor is built as an independent steel structure grown out of the original guardhouse with a 10cm vertical gap reserved between the new structure above and the old wall below, allowing light to transmit in between the past and the present.

photo_credit Zhang Chao
Zhang Chao

INWARD EXCAVATION

The facade renovation of the main exhibition hall continues the narrative of the nesting relationship of red and black. It echoes the original sloping gable roof of this factory building and the contour of mountains nearby, forming a geometric hilltop with an abstract composition.

photo_credit Zhang Chao
Zhang Chao

The main exhibition hall has an interior space of 1,000 square meters, but the height clearance was only 3 meters below the trusses in its original state, which was significantly insufficient for the needs of contemporary art exhibitions. Given tight construction budget, the architect discussed with the museum curators and the contractors on several options. As a result, the original proposal to lift the entire roof of trusses was modified into digging down 1.5 meters for a proper ceiling height with minimal cost.

photo_credit Zhang Chao
Zhang Chao

When the pavilion complex was completed in September 2021, it served as the Pingshan sub-venue as part of the 17th Shenzhen Cultural Expo, and accommodated more than 20 contemporary artists' sculpture artworks. Many large pieces were installed successfully in the sunken area inside the exhibition hall.

photo_credit Atelier XI
Atelier XI

In the future, Pingshan Sculptural & Creative Park is expected to become a vital part of the cultural and artistic community in Pingshan, Shenzhen, and continue its mission to provide this rapidly industrialized city with a place of inspiration for culture and art production.

Caption
Caption
Caption
Caption

Team:
Lead Architect: Chen Xi
Design Team: Zhu Jing, Huang Jiajie, Weng Cekai, Xu Huanshi, Liang Jiaxin, Shi Yiyuan, Wen Weijian, Huang Sisi, Zhang Zixiang
Design Adviser: Liu Xiaodu
Lighting Design Consultant: Visual Interaction of AURA
Graphic Designer: Huang Yang
EPC Contractor: Shenzhen Huajian Construction Group Co., Ltd.

Featured Projects
Latest Products
News
Renesa designs a Delhi eatery in a striking material palette of terrazzo and terracotta
2 Dec 2022 News
Renesa designs a Delhi eatery in a striking material palette of terrazzo and terracotta

Tucked in a former Indian restaurant in a premium shopping mall in Saket, Delhi, ‘Rosie and Ti... More

Top 10 residential table lamps
2 Dec 2022 News
Top 10 residential table lamps

Residential table lamps provide direct or indirect lighting to highlight areas of activity within la... More

Hidalgo Mira Arquitectura restore the historic Godelleta tower in Valencia, Spain
30 Nov 2022 News
Hidalgo Mira Arquitectura restore the historic Godelleta tower in Valencia, Spain

Estimated to be built between the period of 11th and 13th centuries, the Godelleta tower is a Buildi... More

Stilt Studios unveil prefab treehouse hospitality units overlooking the lush rice fields of Bali
30 Nov 2022 News
Stilt Studios unveil prefab treehouse hospitality units overlooking the lush rice fields of Bali

Set amidst the coastal village of Canggu, Treehouse Studios is Stilt studios' newest hospitality add... More

Sterck’s new showroom revives the glory of the industrial heritage of Aalst, Belgium
30 Nov 2022 News
Sterck’s new showroom revives the glory of the industrial heritage of Aalst, Belgium

Formerly a weaving mill repurposed into a Tupperware plastic factory and recently transformed into a... More

Casa TO by Ludwig Godefroy is an experiential retreat on Mexico's Pacific coast
30 Nov 2022 News
Casa TO by Ludwig Godefroy is an experiential retreat on Mexico's Pacific coast

Nestled amidst a land of golden sunsets, with unparalleled vistas of the sea, sand and cliffs, in La... More

Spaces & Design conceptualize stairs as a sculptural, interconnecting element in this Kolkata House
30 Nov 2022 News
Spaces & Design conceptualize stairs as a sculptural, interconnecting element in this Kolkata House

A split-level structure, in Kolkata, with a distinguishable floor plate and a unique spatial configu... More

Liknon by K-studio on the Greek island of Samos dissolves the traditional idea of a museum
30 Nov 2022 News
Liknon by K-studio on the Greek island of Samos dissolves the traditional idea of a museum

On the Greek island of Samos, Liknon by K-studio is an unconventional museum project celebrating Met... More