Shenzhen Xiaomeisha Transport Centre

Shenzhen Xiaomeisha Transport Centre

Architect
CLOU Architects
Location
Shenzhen, Guangdong Province, China | View Map
Project Year
2021
Category
Masterplans

Shenzhen Xiaomeisha Transport Centre

CLOU Architects as Architects

Xiaomeisha Transport Center is a transportation-oriented development that separates pedestrians and vehicles. It welcomes tourists everywhere and draws human interactions as a green public space in the core.

The planning and research work for Shenzhen Xiaomeisha area started as early as 2008. The area has an overall planning area of 387 hectares, including urban renewal units, New Ocean World, northern mountains and forests, and southern beach green areas. Among them, the master plan compiled in 2017 treats marine culture as the core, aim to create a world-class urban coastal tourism resort that integrates tourism and residence. 

The overall planning analysis pointed out that the current traffic condition requires improvement, the transportation infrastructure is inadequate, and the mixed-vehicle pedastrian tourism experience is quite chaotic, especially during the peak travel period. 

In order to ease the dilemma, the urban plan needs to recognize the car-pedestrian and pedestrian traffic system in the area, prioritize public transportation for convenient mobility, and add transportation infrastructure supporting facilities, especially in conjunction with the municipal transformation of Yanba Expressway.

The realization of Xiaomeisha transport center will be of great significance for alleviating traffic pressure during peak hours, optimizing traffic organization in the scenery of mountain and sea, and ensuring parking demand in the area.

The plan showcases a pedestrian oriented amusement system throughout the whole area. The north-south direction connects two major green parks, and the east-west direction seamlessly connects the subway commercial district with the new ocean world. The transport center will realize the planning concept of internal and external traffic separation and diversion of people and vehicles to the greatest extent.

 

The land area is around 30,000 square meter, the construction area is 84,000 square meter, total parking number plan is 1200. The recommendation for parking area facade is Ethylene tetrafluoroethylene (ETFE) material, which will perform optimally on indoor micro-climate alteration.

Featured Projects
Latest Products
News
Cave-like Zolaism Café  offers a sensual and perceptual feel of returning to nature
16 Jan 2022 News
Cave-like Zolaism Café offers a sensual and perceptual feel of returning to nature

In Aranya-Qinhuangdao, China, Zolaism Café by B.L.U.E Architecture invites visitors in to esc... More

Playful atmosphere of Fuego Camina Conmigo Barcelona emphasizes art and creativity
16 Jan 2022 News
Playful atmosphere of Fuego Camina Conmigo Barcelona emphasizes art and creativity

On the third floor of a building located in the industrial neighbourhood of Gracia, Barcelona, the n... More

Spanish architect Ricardo Bofill passes away aged 82
14 Jan 2022 News
Spanish architect Ricardo Bofill passes away aged 82

Studio Ricardo Bofill Taller de Arquitectura (RBTA) just announced the sad news that their founder h... More

Cedar-clad OG House by Omar Gandhi Architect maximizes a narrow lot in the vibrant North End of Halifax
14 Jan 2022 News
Cedar-clad OG House by Omar Gandhi Architect maximizes a narrow lot in the vibrant North End of Halifax

On a narrow lot in the vibrant, historic North End of Halifax, this project combines the primary res... More

Sculptural Stormwater Facility by gh3* architects in Toronto tells a compelling story of urban water treatment
14 Jan 2022 News
Sculptural Stormwater Facility by gh3* architects in Toronto tells a compelling story of urban water treatment

Treating urban run-off from Toronto’s new West Don Lands and Quayside neighbourhood developmen... More

Top 10 Trending Products of 2021
13 Jan 2022 News
Top 10 Trending Products of 2021

A look back at the most specified products of 2021, including a retro table lamp, a classic light sw... More

17th century Amsterdam canal house thoroughly renovated with colour and creative details
13 Jan 2022 News
17th century Amsterdam canal house thoroughly renovated with colour and creative details

Originally constructed in 1675, this once neglected canal house has been renovated by Amsterdam base... More

Dramatic pyramidal roof peaks define Foster + Partners’ Datong Art Museum
12 Jan 2022 News
Dramatic pyramidal roof peaks define Foster + Partners’ Datong Art Museum

Featuring four interconnected pyramidal roof peaks that appear to emerge from the earth below, the D... More