Silence as a language - NSN Church

Silence as a language - NSN Church

Architect
BICA Arquitectos
Location
Regueira de Pontes, Portugal | View Map
Project Year
2012
Category
Churches
FG+SG Fotografia de Arquitectura

Silence as a language - Nossa Senhora das Necessidades Church

BICA Arquitectos as Architects

The church is located in the center of a crowded village. The intervention is based on a building previously constructed, where the interior was unfinished. We started with the idea of “building the silence”. In a world full of noise, the church represents a break, a moment of rest, peace and meditation. The strong spiritual character is present but doesn’t intimidate, it gives a sense of protection. The selection of materials, the way of moulding both natural and artificial light and the absence of images had the purpose of achieving harmony, a primarily condition in order to assure silence.


The assembly develops into a shape of an amphitheatre around the presbytery, where the word of God is shared and the Christ image can be found. His physical presence is represented by a polished brass cross over an embedded cross of light on the wall, placed at the center of the altar. The design of the church ceiling was based on the shape of the circular elevation. Different plates were connected from the elevation to the windows above the altar, which allows both zenithal and artificial light. This shape – like a monstrance – intends reinforcing the idea of holy light when converging our sight to the cardinal point where the light is born and the cross is placed. From there the light is scattered all over the space, just like rays of sun.


The complete front wall consists on a wide alterpiece, composed by a tracery wood panel made of alternated vertical thin wood and light lines. In this case a contemporary interpretation of the gilded wood carving technic. This approach is traditionally used in altarpieces, where the wood is carved and covered with gold. The choice of using wood as the main material provides the space a warm sensation of comfort. Contiguously to the assembly a small chapel was created, in a form of an apse, for the daily celebrations. The inclined shape of the assembly’s ceiling repeats itself on the chapel, without touching the altar’s wall, allowing the light to enter and spread emphasizing the sacred moment.


To assure sustainability, regarding thermal and acoustic aspects, rockwool was added to the walls, ceilings and floors, and the previous windows replaced by double glazed windows. The ventilation system which is fundamental for hotter and wetter days is natural; the air circulation is possible through windbreak panels, at the church entrance, and window frames with tilt and turn system on the inside. Concerning the interior acoustics, the space curvature, the strategic application of acoustical sound absorbing panels and the irregular shape of the roof were studied in order to allow a good sound diffusion in every point of the church.


Reconfiguration of a lower level duplex townhouse
next project

Reconfiguration of a lower level duplex townhouse

Private Houses
Brooklyn, NY, USA - Build completed in 2019
View Project